070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
24-03-2022

Werkfit in Rijswijk: Alleenstaande moeders succesvol begeleid naar werk.

Op 8 maart jongstleden was het internationale vrouwendag. Dit jaar stond het thema solidariteit en kracht voor verandering centraal. Dat klonk ook unaniem door bij de uitreiking van de certificaten van de training Werkfit waar 10 alleenstaande moeders afgelopen maanden aan hadden deelgenomen. Doel is het vinden van een geschikte baan terwijl je ook als alleenstaande ouder de zorg voor een of meerdere kinderen hebt.

Wethouder Sociaal Domein Larissa Bentvelzen reikte de certificaten aan de Werkfit groep uit. De moeders zijn begeleid door het Werkgevers Service Punt (WSP) en de adviseurs/trainers van B&A, Demet Akpinar en Hester Julia van Kranendonk.  

De trajecten duren maximaal 3 maanden en zijn gericht op alleenstaande moeders die een uitkering van de gemeente ontvangen. Belemmeringen zoals taal, medische of psychische aspecten, de combinatie bij het werken en zorgen voor kinderen, en soms ook leeftijd worden hierin gestabiliseerd of soms zelfs opgelost.

Nieuwe kansen creëren

Bij de uitreiking werd er uitgebreid stilgestaan wat de training de moeders concreet heeft opgeleverd. Unaniem werd aangegeven dat de training hen een laatste zetje heeft gegeven om passend werk te vinden waar ze niet alleen werk en zorg kunnen combineren maar ook nieuwe arbeidskansen voor zichzelf creëren. Wethouder Bentvelzen: “Ik ben trots dat ik op deze Internationale Vrouwendag deze 10 bijzondere vrouwen een certificaat mag overhandigen. Zij hebben de laatste 3 maanden hard gewerkt aan hun toekomst. De training was het laatste zetje dat ze nodig hadden om passend werk te vinden. Ze hebben een weg gevonden om werk en zorg beter te combineren én ze creëren nieuwe kansen voor zichzelf op de arbeidsmarkt. Dat is pas kracht voor verandering.”

Wethouder Bentvelzen met Werkfit groep Rijswijk – Fotografie W. de Bie

Eén van de deelneemsters zei na afloop: “Ik kan het me niet meer precies herinneren, maar ik moet kind geweest zijn toen ik nog dromen had over wat ik later zou willen worden. De afgelopen jaren ben ik alleen maar bezig geweest met overleven. Toen WSP mij benaderde om Werkfit van B&A te volgen zei ik ja, maar als ik eerlijk ben, ben ik met veel tegenzin begonnen. Weer zo’n traject, dacht ik nog. Daar heb ik er zoveel van gehad. Deze doe ik ook wel even. En na afloop blijf ik waar ik al was. Maar Werkfit van B&A was echt anders. Het was persoonlijk, het was oprecht, en liet mij zonder daar opdringerig over te zijn, inzien dat er mogelijkheden zijn. Het hielp me weer om na te denken en te dromen. En ook in beweging te komen, want het was niet alleen denken, dromen en praten maar ook echt aan de slag gaan. Ik heb in korte tijd zo veel stappen gezet. Het belangrijkste is niet alleen dat we werk hebben gevonden, of dat we starten met een opleiding of een andere stap op het gebied van werk hebben gezet. Het is vooral dat we de toekomst weer met enthousiasme tegemoet zien en dat we weer vertrouwen hebben dat er mogelijkheden zijn. Ik raad het iedereen aan!”

De eerste deelneemsters hebben inmiddels al een betaalde baan of hebben een stap naar een opleiding gemaakt.

Dit stuk verscheen eerder in aangepaste vorm op www.wsprijswijk.nl

Bent u benieuwd geworden naar onze aanpak? Kent u een gemeente waar deze aanpak passend zou zijn? Neem dan contact op met:

Hester van Kranendonk / trainer en re-integratiecoach