Blogs over onze opdrachten en verhalen van onze cliënten en medewerkers.
Het woud van regelingen
B&A heeft onderzoek gedaan naar hoe gemeenten omgaan met de aanpak van de groeiende armoede onder bewoners. Vaak zijn er veel regelingen waar bewoners gebruik van kunnen maken, maar lijken ze de weg daarnaartoe niet goed te vinden. B&A bracht in kaart hoe dat komt, en wat daar aan gedaan zou kunnen worden.
Waar doen ze het toch van?
B&A Opinie Blog: Is het verhogen van het gemiddelde inkomen de oplossing in de strijd tegen armoede?
Is armoede overdraagbaar op kinderen?
Naar aanleiding van het bericht ‘meeste mensen ontstijgen armoederisico ouders’ van het CBS, deelt Manager Advies Yorick van den Berg zijn visie.
Hooplozen en Kansrijken
Op vrijdagmiddag 25 maart gaf politicoloog Tim ’S Jongers de vijfde Participatielezing van Movisie. Titel was ‘Van kloof naar brug: het belang van ervaringskennis voor het verkleinen van verschillen’. Centraal in zijn verhaal stonden ervaringskennis en de vraag hoe gemeenten daar veel beter gebruik van kunnen maken. Hoe kunnen beleid en uitvoering vanuit de verhalen van mensen beginnen? Karin Moor, adviseur voor B&A schreef een blog over deze lezing.
Is de jeugdzorg een beschikkingenfabriek geworden?
B&A adviseurs Gerard Nieuwe Weme en Esra van Koolwijk delen graag hun visie en inzichten op de ‘jeugdzorg’. Met de eigen onderzoeken in tientallen gemeenten in het achterhoofd, reageren ze op de brief die staatssecretaris Maarten van Ooijen op 13 mei 2022 naar de Tweede Kamer verstuurde met zijn visie op de nodige hervormingen.
Voor iedere afgestudeerde gelijk een baan?
B&A Adviseur Pieter van Schie deelt graag zijn kennis en visie over ‘Werk & Participatie’ en benoemt in dit artikel de risico’s en kansen voor hoogopgeleiden en recent afgestudeerden in de bijstand. En dat zijn helaas nog best veel mensen.
Oekraïners snel aan het werk niet altijd goed idee
B&A Adviseur Pieter van Schie deelt graag zijn kennis en visie over ‘Werk & Participatie’ en benoemt de kansen voor een succesvolle deelname van gevluchte Oekraïners aan de Nederlandse samenleving.
Wijkaanpak: Investeer in de bestaande kracht in de wijk.
Wijkaanpak: Investeer in de bestaande kracht in de wijk. In een serie van gesprekken met diverse betrokkenen bij de wijkaanpak gaan de adviseurs van B&A met hen na wat zij zien als de opgave en oplossingen in de wijkaanpak.
Waar is de wijkaanpak gebleven in het regeerakkoord?
Er ligt een nieuw regeerakkoord. Maar wat betekent dat voor het sociaal domein? In een drietal blogs delen adviseurs van B&A hun visie. Lees hier blog 1 van 3.
Grip op het geld en uitvoering of betere uitkomsten voor gezinnen?
Er ligt een nieuw regeerakkoord. Maar wat betekent dat voor het sociaal domein? In een drietal blogs delen adviseurs van B&A hun visie. Lees hier blog 3 van 3.
De stevige, brede, domeinoverstijgende (wijk)aanpak mag een stuk scherper.
Er ligt een nieuw regeerakkoord. Maar wat betekent dat voor het sociaal domein? In een drietal blogs delen adviseurs van B&A hun visie. Lees hier blog 2 van 3.
[OPINIE] Dicht de kloof! Herstel en perspectief van kwetsbare stedelijke gebieden
“Kwetsbaarheid van wijken neemt al jaren toe, corona drukt ons alleen extra met de neus op de feiten. Nu zit ik vrij pragmatisch in de race: ‘anything goes’ om meer aandacht te vragen voor een reëel maatschappelijk probleem van alsmaar groeiende verschillen tussen wijken en mensen. Ook wij zien in de dagelijkse uitvoering wijken waar het goed en steeds beter gaat en wijken met veel uitdagingen.” vertelt Yorick van den Berg, manager advies. Hij duikt in de oorzaken en kijkt naar hoe het anders kan.
[OPINIE] Allemaal in de ‘schuldsanering’?!
Rob: “Niet iedereen kent het verschil tussen schuldhulpverlening en de schuldenregeling of schuldsanering. Sterker nog, er zijn zelfs schuldhulpverleners die daar moeite mee hebben. Hoe kunnen we dan verwachten dat de buitenwereld weet wat we eigenlijk doen? Is het sowieso niet slechts een semantisch verschil?” Rob de Bruijn, manager schuldhulpverlening, legt u graag uit waarom het vooral niet hetzelfde is en waarom het vooral wel belangrijk is dat we zo veel mogelijk uitleggen wat het onderscheid is – alleen al om de verwachtingen helder te hebben.
Eind februari stond de wereld er goed voor, nu in juni is de wereld totaal veranderd. En ook de vooruitzichten zien er heel anders uit. We zien dat de groep jongeren tot 27 jaar het hardst getroffen wordt. Hoe redden we hun toekomst? Jacqueline Hoogland geeft haar visie op deze vraag.
[OPINIE] Het lijkt me ge-wel-dig om dakloos te zijn
Binnen de schuldhulpverlening horen we cliënten vaak dingen zeggen als: ‘Ik heb een verkeerde keuze gemaakt’ of ‘Als ik het over mocht doen, dan deed ik het anders’. Dat is een interessante gedachte – een verkeerde keuze maken. Het besef dat niemand een keuze maakt, waarvan die weet dat het een verkeerde is, is een belangrijke. Dit inzicht bepaalt voor een belangrijk deel hoe wij ons als (schuld)hulpverleners beter kunnen verhouden tot onze cliënten. Rob de Bruijn, manager schuldhulpverlening, legt uit waarom.
[Opinie] Jeugdzorg, een stelsel in groei?
Met het onderzoek ‘Stelsel in groei’ presenteerde het ministerie van VWS eerder dit jaar de bevindingen over de ontwikkelingen in de jeugdzorg. Wanneer je de conclusies leest, lijkt de groei vooral te slaan op een groei in kosten en gebruik. Veel gemeenten kampen immers met tekorten op de begroting. De kosten per cliënt per jaar zijn sinds de decentralisatie in 2015 16% gestegen en de gemiddelde uitgavenstijging bedraagt sinds 2015 zelfs 47%.
Dit moet anders. En kan anders. De focus moet verschuiven. B&A adviseur Rosa Duijvendak en manager advies Yorick van den Berg vertellen ‘waarom’ en ‘hoe’.
[OPINIE] Vertel mij wat, ga eens echt de wijk in: sociaal werk is al jaren renderend!
Begin februari verschenen in diverse media grote koppen: Sociaal Werk rendeert! In een studie van de Erasmus School of Economics staat de volgende conclusie: “Sociaal werk heeft een positief effect op welzijn en gezondheid van degenen die via sociaal werk worden geholpen. Direct en indirect draagt sociaal werk bij aan vermindering van zorggebruik, een gezonder en productiever arbeidsaanbod, en een betere kwaliteit van leven.”
Zo die staat! Eindelijk ook wetenschappelijk bewijs voor wat sociaal werkorganisaties, zoals de onze, al jaren naar voren brengen.
We kunnen nu niet wachten aan de zijlijn en kijken hoe een sociale ontwrichting zich ontvouwt. Wij zijn al begonnen, wie doet met ons mee? Wij helpen graag en denken met je mee.
Geweld onder jongeren komt steeds vaker voor, ook in Nederland. Niet alleen het aantal steek- en schietincidenten stijgt, ook het aantal ‘kleine’ knokpartijen neemt toe. Veel experts hebben een mening over de oorzaak. De een denkt dat het ligt aan social media, de ander wijst naar Netflix en weer anderen geven de ouders en het gebrek aan opvoeding de schuld. Adviseur Jacqueline Hoogland denkt er het volgende over.