070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
02-04-2021

Een nieuw hoofdstuk voor B&A in Amsterdam!

Op 21 oktober 2020 ontvingen we bij B&A het goede nieuws dat we de opdracht voor de Buurtteams Amsterdam in Amsterdam Zuidoost mochten gaan uitvoeren. Maar we waren vooral ook erg teleurgesteld dat de opdracht in Amsterdam Oost niet aan Civic Amsterdam gegund was. Intussen zijn de collega’s van MaDiZo en Civic Amsterdam, beide onderdeel van B&A, klaar voor een nieuwe toekomst in de hoofdstad. “We hebben naar de start van de Buurtteams en de doorstart van Civic uitgekeken”, aldus Cecile Versteegh en Thea Hulleman, directie B&A.

Buurtteam Amsterdam Zuidoost van start!

Sinds 1 april maakt MaDiZo onderdeel uit van Buurtteam Amsterdam en gaat zij officieel verder onder de naam Buurtteam Amsterdam Zuidoost. Samen met haar collega’s heeft directeur Mathilde Corsten achter de schermen hard gewerkt om de Buurtteams op tijd gereed te hebben staan. “Direct na de bekendmaking van de gunning in oktober zijn we van start gegaan met de voorbereidingen. Er is door iedereen enorm veel werk verzet. We zijn er met z’n allen klaar voor en hebben er heel veel zin in. We hebben er lang naar uitgekeken en zijn blij dat we nu alle buurtbewoners in Zuidoost met hun vraag naar ondersteuning kunnen helpen”, aldus Mathilde.    

In Zuidoost zijn er 3 hoofdlocaties van de Buurtteams met meerdere satellietlocaties in de wijken. De hoofdlocaties heten Buurtteam Bijlmer-Oost, Buurtteam Bijlmer-Centrum en Buurtteam Gaasperdam. Op 1 april startten er 33 buurtteams verspreid over heel Amsterdam.

“Bewoners kunnen bij het Buurtteam terecht met alle vragen op het gebied van zorg, geld, wonen, werk, meedoen, gezondheid en veiligheid. Het maatschappelijk werk, de medewerkers van Samen DOEN en een groot deel van ambulante ondersteuning gaan samenwerken en leveren ook zelf de specialistische ondersteuning op het gebied van schuldhulp en sociaal raadsliedenwerk. Tegelijkertijd is het buurtteam partner in de buurt waarin alle organisaties  (zorg, welzijn, veiligheid, wonen, formeel en informeel) er gezamenlijk voor zorgen dat inwoners de juiste ondersteuning krijgen. Daar staan we voor en daar gaan we voor”, sluit Mathilde resoluut af.

Bij Civic gaan we samen verder

“Wat was het eind 2020 een teleurstelling voor iedereen. Het nieuws van het mislopen van de opdracht voor Civic kwam als een mokerslag aan. Maar gelukkig krijgt het ‘nieuwe Civic’ steeds meer vorm en kijken we vol vertrouwen naar de toekomst”, vertelt Marie-Louise Drost, de kersverse directeur van Civic Amsterdam.

“Er is de afgelopen maanden veel gebeurd. Sommige collega’s gaan elders binnen B&A aan de slag, vooral bij het Buurtteam Zuidoost. En er is ook een groep collega’s voor wie er een einde komt aan het werk voor Civic Amsterdam. Gelukkig blijft een behoorlijk aantal collega’s gewoon bij Civic. We gaan immers door met de sociale basis.”

“We hebben leuke plannen voor de toekomst en zetten er samen met alle collega’s weer met veel plezier de schouders onder”

“Bij Civic gaan we samen door”, zegt een optimistische Marie-Louise. “Samen, want we doen het met onze buurtbewoners en organisaties in de wijk, zowel formeel als informeel. Voor alle bewoners in Amsterdam Noord en Oost biedt Civic Amsterdam dan ook graag een gevarieerd aanbod aan welzijnsactiviteiten, taal(lessen) en vrijwilligerswerk. Ook kunnen bewoners terecht voor ondersteuning bij mantelzorg en hulp bij administratie en (belasting)formulieren. We hebben leuke plannen voor de toekomst en zetten er samen met alle collega’s weer met veel plezier de schouders onder”, aldus Marie-Louise. 

Veel succes!

B&A startte in 2007 met Civic in Amsterdam-Oost. Civic was vernieuwend. Er werd anders naar het sociaal domein gekeken. “Ontschot werken”, “het aan elkaar verbinden van domeinen”, “preventie” en “een collectieve aanpak” deden bij Civic hun entree. Elementen waar we binnen het sociaal domein nog steeds mee werken. Elementen die we bij B&A omarmd hebben en die je intussen door heel de organisatie terugziet”, aldus Cecile. “Gelukkig gaan we bij Civic vol energie door. We zien mooie dingen gebeuren en daar zijn we heel blij mee” vult Thea aan.

“Ook voor de collega’s van MaDiZo was het een bewogen jaar. De overname door B&A begin vorig jaar was -mede door het begin van de coronacrisis- al ingrijpend. De voorbereidingen voor de Buurtteams waren dat misschien nog wel meer. We zijn dan ook erg trots op de flexibiliteit en tomeloze inzet van alle collega’s in Zuidoost.”

“We wensen alle collega’s in Amsterdam e.o. dan ook alle succes voor de toekomst. Graag zetten wij met hen de reis voort en wensen we iedereen veel succes met dit volgende hoofdstuk!”, aldus Cecile en Thea.

Websites live op 1 april

Meer informatie over Buurtteam Amsterdam vind je op www.buurtteamamsterdam.nl. De website van Civic www.civicamsterdam.nl is aangepast aan de nieuwe situatie.

Heb je nog vragen over de ontwikkelingen in Amsterdam? Neem gerust contact op met:

Jennifer de vaal / Directeur Civic Amsterdam