Maïzah Febis is medewerker bij Vroeg Eropaf. Zij neemt contact op met Amsterdammers met betalingsachterstanden. Het project Vroeg Eropaf richt zich op betalingsachterstanden en het voorkomen van schulden. Als er een betalingsachterstand is bij een woningbouwvereniging, nutsbedrijf, waternet, zorgverzekering of de gemeente Amsterdam dan melden deze organisaties dit bij Civic Amsterdam.
Vanuit IJburg rijd ik in een krap kwartiertje op mijn scooter naar kantoor. Als ik daar eenmaal aankom, begin ik mijn mails te lezen met een bak yoghurt met muesli. De ochtend is voor administratie: mails beantwoorden, mensen terugbellen en het bijwerken van RIS (het systeem waarin we al onze werkzaamheden bij houden).
Na de ochtendadministratie heb ik meestal een budgetgesprek staan met een cliënt. We kijken in zo’n gesprek naar de inkomsten en uitgaven. We maken samen een budgetplan. Als er een betalingsregeling getroffen kan worden dan bellen we de schuldeiser op. Als het complex is en er bijvoorbeeld heel veel schuldeisers zijn, dan wordt de cliënt doorverwezen naar een collega van de afdeling schuldhulpverlening.
Twee dagen in de week werk ik als Vroeg Eropaf-medewerker en de rest van de week ben ik o.a. student en filmliefhebber. Ik ben druk bezig met mijn scriptie voor mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Mijn scriptie gaat over de bereikbaarheid van Vroeg Eropaf. Ik heb dit als onderwerp van mijn scriptie gekozen, omdat ik er nu zo veel mee bezig ben. Bij ieder project zijn er verbetermogelijkheden, dus hier vast ook. Ik ben nog maar net begonnen, dus ik kan hier nog niet veel over zeggen. Met de nadruk op nog!
Vaak eet ik achter mijn laptop en klets tegelijkertijd met collega’s die hetzelfde doen. Ik begin de dag gezond met yoghurt, maar helaas tijdens lunchtijd is het wat minder gezond. Ik ben op het moment verslaafd aan Speculoos op brood.
We “lopen” meestal in de middag én altijd in een duo. Naast dat dit moet vanwege veiligheid, is het ook een stuk gezelliger met z’n tweeën. Het is ook een leuk moment om met je collega bij te kletsen. We stippelen de route uit met behulp van Google Maps. We nemen voor een middag ongeveer 20 – 25 meldingen mee. Naast de lijst en de route nemen we ook briefkaartjes mee. Deze laten we in de brievenbus achter als de deur niet open gedaan wordt. Uiteraard in een blanco enveloppe vanwege privacy.
Als er open gedaan wordt, dan stellen we ons voor en vragen we of er hulp nodig is. Als er geen hulp nodig is wordt het dossier gesloten. Als er wel hulp nodig is, maken we meteen een vervolgafspraak. Die afspraak is met mij op kantoor. Het is voor veel mensen fijn dat we dan al even kennis hebben gemaakt en dat ze weten met wie ze de afspraak hebben.
Nadat we de geplande route hebben afgelegd gaan de kantoorfietsen weer terug in de fietsenstalling. Vervolgens ga ik weer e-mails checken en beantwoorden en uiteraard weer registreren in RIS.
Met de scooter ga ik om vijf uur naar mijn oma in Zuid. Fijn om daar af en toe aan te schuiven voor een heerlijke Surinaamse maaltijd. Tijdens het eten hebben we het over van alles en nog wat.
Daarna rijd ik naar de stad om nog de laatste James Bond film te kijken met vrienden. Even nog wat popcorn met actie!
Maïzah Febis
Maart 2020
Civic Amsterdam wordt uitgevoerd door B&A
Civic Amsterdam biedt maatschappelijke dienstverlening, schuldhulpverlening en collectieve ondersteuning aan bewoners, met inzet van een groot aantal vrijwilligers. Daarnaast is Civic Amsterdam ook actief op het gebied van participatie en opbouwwerk. Meer informatie vind je op www.civicamsterdam.nl en op bagroep.nl/sociaal-werk/civic-amsterdam.