070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
05-05-2021

Geen stage in coronatijd? Feyenoord & PIT 010 schieten te hulp!

Mbo- en hbo-studenten moeten om hun diploma te halen, werkervaring op doen in de praktijk: ze lopen stage. Corona had het afgelopen jaar al veel invloed op de lessen en werkgroepen, maar ook het vinden van een passende stage bleek een behoorlijke opgave geworden. Gelukkig staken Feyenoord & PIT 010 daar een stokje voor: studenten van het Albeda College kunnen hun stage-uren lopen bij Feyenoord. Steven, buurtcoach bij Feyenoord, en Sami, grenzenstellend jongerencoach bij PIT 010,  vertellen er meer over.

Geen stage, geen diploma

Sami, jongerencoach PIT 010

Sami werkt namens PIT 010 als grenzenstellend jongerencoach op het Albeda College, waar hij veel contact heeft met studenten: “Ik ben veel op de school aanwezig, zodat ik de juiste ondersteuning en coaching kan bieden. Daardoor spreek ik veel met leerlingen, ook over de dingen waar zij tegenaan lopen. Al vrij snel hoorde ik dat het vinden van een stage in coronatijd zo’n beetje onmogelijk geworden was. En zonder stage, geen diploma. Een treurige zaak: de studenten kunnen er niks aan doen dat de wereld stilstaat door corona, het zou niet hun diploma mogen kosten.”

Werkervaring & zelfontwikkeling

Waarom is die stage zo belangrijk? “Kijk, enerzijds is het voor die studenten gewoon een activiteit die ze moeten afvinken op weg naar hun diploma, net als alle vakken die ze moeten halen. Maar een stage is vooral ook een geschikte manier om het werkveld te verkennen. De theorie in de praktijk brengen, werknemersvaardigheden opbouwen en inzicht krijgen in je eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Waar ben je goed in, waar misschien iets minder goed in, wat vind je leuk en welke kant wil je op na je studie? Dat is belangrijk voor hun zelfbeeld en zelfontwikkeling. Kortom: ze hebben die stage nodig. En dus pleegde ik een paar telefoontjes en gesprekken, waar uiteindelijk het contact met Feyenoord een schot in de roos bleek, met een alternatief stage-programma als resultaat.”

#KrachtvanFeyenoord

Steven, buurtcoach Feyenoord (Bron foto: website Feyenoord)

Het contact met Feyenoord kwam niet helemaal uit de lucht vallen, vorig jaar spraken de club en PIT 010 samen uit meer te willen betekenen voor jongeren in IJsselmonde. Steven, buurtcoach bij Feyenoord, vertelt over de #KrachtvanFeyenoord: “Met onze sociaal-maatschappelijke programma’s willen we onder de noemer #KrachtvanFeyenoord jongeren een passend steuntje in de rug of duwtje in de juiste richting geven. Daarbij stimuleren we het ontplooien van eigen kwaliteiten: waar ben je goed in, wat vind je leuk? Dat kan letterlijk tijdens een potje voetbal beginnen: als iemand de leiding neemt in het veld, medespelers kan sturen, hoe neem je dat leiderschap dan op een goede manier mee naar buiten de lijnen?!”

Teambuilding, zelfontwikkeling en werknemersvaardigheden

Stagiairs bij Feyenoord

En hoe ziet dat er uit, stage lopen bij Feyenoord? “Je komt op bijzondere plekken waar we de #KrachtvanFeyenoord proberen in te zetten: in Clubhuis Feyenoord op het Afrikaanderplein, langs de trainingsvelden of in De Kuip zelf. In de eerste weken ligt de focus op teambuilding, samenwerken, jezelf ontdekken en jezelf laten zien. Dit doen we met spelletjes en sportactiviteiten, maar ook het samenstellen van een cv om te kunnen solliciteren bijvoorbeeld. Hierbij leren studenten op een alternatieve manier de werknemersvaardigheden die nodig zijn voor de toekomst: afspraken maken, je daar ook aan houden, grenzen aangeven, communiceren, samenwerken, verantwoordelijkheid pakken.”

Steven vervolgt: “Uiteindelijk weten ze aan het eind van hun stage meer over hun capaciteiten, wensen en ambities. Ze leren hun kwaliteiten kennen én hoe ze die kunnen inzetten. Ook krijgen ze via ons een goed beeld van de manier waarop sport mensen kan inspireren en motiveren, hoe ze daarin zelf het goede voorbeeld kunnen geven. We hopen dat ze weten wat ze willen bereiken: wat wil je in de toekomst en wat moet je er voor doen om daar te komen? We geven handvatten en kansen – en uiteindelijk is het aan hen om daar gevolg aan te geven. Net als een doelpunt: dat moet je ook zelf maken.”


PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde. Neem een kijkje op www.pit010.nl. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.