070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
08-01-2020

Gemeente Rotterdam helpt meer mensen met schulden

Een vast contactpersoon voor mensen die bij de gemeente aankloppen met financiële problemen. Die oog heeft voor het effect van schuldenstress op mensen, hen helpt bij budgetbeheer en ondersteuning op maat biedt. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van de vernieuwde schuldhulp in de gemeente Rotterdam. Mensen met schulden eerder passende ondersteuning geven, waardoor zij het traject afmaken en schulden en andere problemen minder hoog oplopen. En uiteindelijk opgelost worden. Een goed recept, zo blijkt: 3.000 Rotterdammers zijn in 2019 ondersteund bij het aanpakken van hun schulden. Dat zijn er 1.000 meer dan in 2018.

De hulp bestaat niet alleen uit het regelen van de schulden, mensen krijgen ook budgetbeheer en training en coaching bij het op orde krijgen van hun huishoudboekje. Deze begeleiding loopt gedurende het hele traject, dat vaak wel drie tot vijf jaar kan duren. De nieuwe aanpak loopt nu in vier gebieden, waaronder IJsselmonde waar de gemeente samenwerkt met welzijnsorganisatie PIT 010, onderdeel van B&A. In Delfshaven, Feijenoord en Charlois werkt de gemeente samen met WMO Radar, Humanitas en DOCK. Deze lokale welzijnspartijen signaleren geldproblemen, bieden ondersteuning door hun vrijwilligers en begeleiden mensen naar de gemeente. In 2020 breidt de gemeente de nieuwe werkwijze uit over de hele stad.

Lees voor meer informatie over deze nieuwe schuldaanpak het persbericht van de gemeente Rotterdam: 3.000 Rotterdammers met schulden geholpen in 2019.

PIT 010, onderdeel B&A

PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde, voor en door bewoners. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde. In deze hoedanigheid is PIT 010 betrokken bij het signaleren van geldproblemen en ondersteunen van mensen. Meer informatie over PIT 010 op www.pit010.nl.

Meer weten? Stel je vraag aan:

Natasja van Elewout / Verkenner Sociaal Domein