070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
18-09-2023

In gesprek met Nel van Laar, Buurtteammedewerker bij Buurtteam Zuidoost, een project van B&A.

In de rubriek ‘In gesprek met…’ spreken we onze professionals om je een goed beeld te geven van wat hen beweegt, waar ze enthousiast van worden en wat werken bij B&A voor hen betekent. Dit keer kijken we mee met Nel van Laar, Buurtteammedewerker bij Buurtteam Zuidoost, een project van B&A.

Al bijna 45 jaar hulpverlener

“Ik werkte al zeven jaar bij Samen Doen, een project dat ging stoppen. Wij (de medewerkers van Samen Doen, red.)hadden de keuze: of naar het OKT of naar het Buurtteam, en dat laatste sprak mij meer aan. Dus vanaf januari 2021 ben ik verbonden aan het Buurtteam. Ik werk nu al bijna 45 jaar in de hulpverlening.” vertelt Nel “Daarnaast ben ik ook Coördinator van De Weggeefkelder. Dit is een winkel die 1x per week open is, waar mensen spullen kunnen uitzoeken, of inleveren, die dan mocht het noodzakelijk zijn, ook gratis thuisbezorgd en of opgehaald worden, vergelijkbaar met een Kringloop winkel, maar dan zonder geld. Ik ben dus ook in mijn vrije tijd graag bezig met het ondersteunen van mensen, het zit echt in mijn bloed.”

“Het klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar mijn vrijetijdsbestedingen zorgen ook voor een andere benadering van mijn werk. Zo maak ik bijna al mijn kleding zelf, en maak ik ook graag kledingstukken voor anderen. Kleding maken is een zorgvuldig en creatief werkje, die twee dingen zijn in mijn werk ook belangrijk en handig. Daarnaast lees ik graag. Lezen verbreedt je horizon. Je leert op een ontspannen manier over allerlei andere situaties en werelden. Daar voor open staan is ook in mijn dagelijkse werk eigenlijk noodzaak.”

Afwisselend werk

Nel van Laar

“Werken bij Buurtteams is heel erg afwisselend. Dat is ook wat het leuk maakt. Mijn werkdag begint eigenlijk altijd anders, soms met een huisbezoek, soms met een afspraak op kantoor met een Amsterdammer, soms met anderen. Of de dag begint met een Inloop dienst, dan beginnen we meestal even met elkaar om te kijken wie wat doet. In de middag heb ik regelmatig Crisdienst.

Ik omschrijf mijn werk vaak als volgt: Je loopt een tijdje met de Amsterdammers mee, vaak in de meest kwetsbare tijd van hun leven, om ze daarna te leren loslaten.” Zegt Nel “Het is een veel omvattende baan, met veel verschillende hulpvragen, van heel klein ( bijvoorbeeld hulp bij een Jaaropgave bij het UWV opvragen) tot iemand die dakloos is, of iemand die te maken heeft met huiselijk geweld. Op kantoor maar ook bij de mensen thuis, want ik ben van mening dat je een compleet beeld krijgt als je gezien hebt hoe de Amsterdammer woont.”

Vergroot het vertrouwen

“Ik geloof dat we met elkaar, door soms iets kleins te doen voor een ander, het vertrouwen van mensen in elkaar kunnen vergroten. Houd rekening met elkaar en wees blij met kleine stapjes. Je komt in dit werk zoveel verschillende mensen met elk hun eigen vragen tegen. Als er iets is dat ik zeker weet is het dat doorvragen helpt. Daar heb ik al eens over verteld op onze website. (Lees hier het artikel, red.: Doorvragen helpt, dat is een feit | B&A (bagroep.nl)) Dat vind ik een succesverhaal. Daarnaast zijn voor mij de kleinste stapjes een succes, en dan vooral voor de Amsterdammer waar we het voor doen. Ik kan inmiddels uiteraard een boek schrijven over alle successen maar ook  verhalen zonder echt succes, die ik in mijn werk heb meegemaakt.”

Afwisselende baan voor nieuwsgierige mensen

“Werken bij Buurtteam Zuidoost is nooit saai. Ik raad je aan om te solliciteren als je van afwisseling houdt, en je kunt je verplaatsen in de hulp vragende Amsterdammer. En als je veel weet of wilt leren over de sociale kaart, en alle regeltjes die er zijn in Nederland. Je moet ook kunnen omgaan met teleurstellingen, en het fijn vinden om nauw samen te werken met je collega’s en open staan om te leren. Dat klinkt als een enorme waslijst, maar dat is het echt niet. Je krijgt bij het Buurtteam echt de kans om veel bij te leren, en de arbeidsvoorwaarden zijn ook niet verkeerd.”