070 30 29 500 info@bagroep.nl
19-07-2022

In gesprek met Pieter van Schie, senior-adviseur bij B&A

Pieter is in maart van 2022 het B&A team komen versterken op het gebied van Werk & Participatie. Hij is al zijn hele carrière werkzaam in het sociale domein.

Ooit begon hij in de Schilderswijk en het jongerenloket in Den Haag,  daarna heeft hij leiding gegeven aan de afdeling Sociale Zaken in Papendrecht, maar heeft ook als projectleider allerlei projecten geïnitieerd en opgezet binnen de Europese Unie op het gebied van Onderwijs, Werk en Ondernemerschap. Nu is hij weer teruggekeerd in Den Haag, als senior-adviseur bij B&A.

We stelden Pieter een paar vragen over zijn werk.

Hoe ben je begonnen bij B&A en wanneer was dit?

Sinds 1 maart 2022 ben ik voor B&A actief in het sociale domein, met een focus op Werk & Participatie. Vorig jaar augustus ben ik via Bosman & Vos voor deze adviseursfunctie benaderd. Daarna heb ik een aantal hele leuke gesprekken gevoerd met Yorick van den Berg. Dat resulteerde in deze baan. Waar ik nog steeds heel blij mee ben.

Wat was je eerste opdracht? Wat moest jij doen?

Ik hou me vooral bezig met het programma Werkfit. Dit is reeds een zeer succesvol programma in o.a. Den Haag en Rijswijk (70% succespercentage), opgezet door mijn collega’s Demet Akpinar en Jacqueline Hoogland. Werkfit richt zich op een hoog percentage werklozen en kwetsbaren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dan hebben we het over alleenstaande ouders, thuislozen, langdurig bijstandsgerechtigden, het vergrijzende bestand, statushouders en vluchtelingen: Syriërs, Afghanen en nu ook de Oekraïners. Maar dan hebben we het ook over hoogopgeleiden en recent afgestudeerden, die hebben het ook niet altijd makkelijk. Alle aandacht gaat vaak naar de zwakkere groepen in de arbeidsmarkt en dan wordt er tegen hen gezegd: ‘U bent slim genoeg, u redt zich wel. Fijne dag!’ Zo werkt dat natuurlijk niet…

Op welke opdracht ben je het meest trots en waarom?

Pieter van Schie
Pieter van Schie

Ben best wel trots dat ik gevraagd ben om het Werkfitprogramma verder uit te rollen. Werkfit heeft een geweldige trainingsmethodiek, met kwalitatief zeer goede coaches. De trainingsmodules, het open interactiemodel, de persoonlijke praktische warme benadering en de groepsdynamiek zorgt bijna altijd voor resultaat. Je ziet dat als je aan Werkfit begint, je al twee stappen hebt gemaakt. Door met elkaar intensief aan de slag te gaan met je belemmeringen en kansen, gaat je ontwikkeling als persoon veel sneller. Onze individuele coaching en de groepsgewijze training is een methodiek die werkt. De interactie en dialoog brengt je als persoon verder in je ontwikkeling dan je zou kunnen bereiken zonder het groepsproces.  

Met welke taken houd je je vooral bezig?

Concreet hou ik me vooral bezig met het Werkfit portfolio. Enfin, dat heb ik al uitgelegd. Andere werkvelden waar ik me ook mee bezig hou, zijn: ‘Oekraïne, Werk en Participatie’, schuldhulpverlening, professioneel sociale media gebruik in relatie tot het zoeken naar werk, en het thema Maatschappelijk fit. Eigenlijk alles wat te maken heeft met onderwijs, training, werk en ondernemerschap

Is het moeilijk om overzicht/controle te houden met alle verschillende taken/opdrachten waar je mee bezig bent?

Nee, eigenlijk niet. Lekker kort antwoord, ook wel eens fijn.   

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukste is en blijft altijd de ontmoeting en de gesprekken die je voert. Als je na een aantal jaar weer mensen tegen komt die in een werk- en/of trainingsprogramma hebben gezeten en je ziet wat ze hebben bereikt en waar ze nu staan. De acceleratie van de ontwikkeling die je van dichtbij in een korte periode hebt meegemaakt en hoe mensen met behulp van werk- en activeringsprogramma’s vanuit hun eigen kracht en talent komen tot een baan en geluk. Het is altijd fijn als je mensen weer tegen komt, vol energie, vertrouwen en trots op de positie waarop ze zijn terechtgekomen. Daar word ik zelf ook erg blij van.

Wat is dé gouden tip voor iedere adviseur?

Luister en kijk goed hoe je win-win situaties kunt creëren voor de persoon, de gemeente, lokale samenleving, stakeholders, de werkgevers en ondernemers. Een goed plan of verhaal kan iedereen schrijven, maar succes zit altijd in de details, in de implementatie en uitvoering, de intrinsieke motivatie, in de wisselwerking tussen de persoon van de doelgroep in kwestie en een goede coach, een strak functionerend netwerk en het activeren en/of creëren van werkervaring.  

Wil je meer weten over advieswerk? Ik hoor het graag.

Pieter van Schie / adviseur