070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
21-11-2022

In gesprek met Dikra Oualit, stagiaire JSP Amsterdam

Dikra loopt sinds februari 2022 stage bij het JSP Amsterdam. Zij vertelt ons vol enthousiasme over wat een stageplek bij JSP inhoudt, en hoe mooi ze het vindt om jongeren in hun kracht te zetten.

het matcht supergoed

“Sinds februari 2022 loop ik stage bij het JSP Amsterdam. Daar coach ik jongeren, zowel één op één als in groepsverband. Maar ik leer er ook netwerken, en samenwerken met netwerkpartners. Ik hoop in januari 2023 mijn studie pedagogiek af te ronden. Mijn minor is ‘Jongeren in de grote stad’. Dus toen ik zocht naar een passende stageplek, leek het JSP mij wel passend. en dat bleek te kloppen. Het matcht echt supergoed.”

“Tijdens deze stage ben ik tot de conclusie gekomen dat ik sowieso met jongeren wil werken. Ik zit hier echt goed op mijn plek. Ik ga echt met veel plezier naar mijn stage. Geen dag is echt hetzelfde, en het is zeker nooit saai. Mijn werkzaamheden zijn divers. Zo kan ik op een dag een aantal gesprekken met jongeren hebben. Zij zijn vaak op zoek naar een stageplek of werk. Ik bespreek dan met ze wat hun ambities zijn. We kijken samen naar hun CV. Is dat in orde? Wat heb je nodig om goed te kunnen solliciteren?”

groei is mooi om te zien

“We bieden verschillende trainingen aan, waarvan ik er ook een aantal geef. Denk aan een CV training, waarin de jongeren leren hoe een goed, aansprekend CV er uitziet. Sommigen hebben nooit eerder nagedacht over hun competenties. In dat verlengde hebben we ook IKIGAI training gegeven, Doel van deze training is een inzicht te krijgen in je eigen: “ IKIGAI”  Ofwel, waar ligt het snijpunt tussen je beroep, je roeping, je passie en je missie. Dat was voor sommigen wel een beetje te hoog gegrepen. Vooral als je bedenkt dat veel jongeren nog nooit hardop hadden uitgesproken waar ze zelf vonden dat ze goed in waren. Dat gebeurde uiteindelijk wel. En dat vond ik heel mooi om te zien. Die grote groei in zo’n korte tijd.”

“Ik geef ook sollicitatietrainingen, daarin oefenen we het gesprek door middel van een rollenspel, we bespreken de gedragsregels, en geven echt praktische handvatten. We zetten de jongeren in hun kracht. Dat lesgeven ligt me echt wel. Daarom ben ik ook ooit begonnen met pedagogiek. Ik wil met mensen werken, en ik geef al een tijdje  in het weekend vrijwillig Islamitische les aan het instituut voor opvoeding en onderwijs.”

het verschil maken

Dikra Oualit

“Als ik zie hoeveel jongeren bij ons over de vloer komen die ergens mee zitten, mentaal, fysiek, financieel, schulden, verslavingen, etc. Stel je voor dat ze het allemaal anders zouden oplossen in plaats van bij ons binnen te lopen. Wij hebben heel veel jongeren kunnen behoeden daarvoor, wij helpen, zijn veilig, en zorgen voor nieuwe richting. Veel jongeren lopen vast op een bepaalde leeftijd, en ik wil het verschil maken. Daarom wil ik ook met jongeren blijven werken. Hoe mooi is het als mijn organisatie of ik degenen zijn die het verschil maken?”

“Ik vind netwerken superleuk om te doen. Het JSP Amsterdam zit in het Landhuis, waar ook DOCK en Puur Zuid zitten, dus de lijnen zijn kort. Dat helpt. Ik vond de eerste keer netwerken niet heel spannend, ik vond de eerste keer een training geven spannender. Ik was namens het JSP op een beurs met als thema ‘Discriminatie op werkvloer’. Ik had vooraf gekeken wie daar aanwezig zouden zijn, en sommige mensen toegevoegd op LinkedIn. Toen ik op de beursvloer was, herkende ik die mensen, en ben ik een praatje gaan maken. En dat ging goed.”

zonder veiligheid geen ontwikkeling

“Ik moet nog 3 maanden stage lopen, en ik ben eigenlijk al zeer tevreden over het proces. Ik ben veel professioneler geworden. Ik had voorheen nooit genetwerkt, en nu kan ik dat wel. Ik vind dat heel leuk om te doen. Daarnaast heb ik veel ruimte gekregen om te leren, dingen vanuit een helicopterview bekijken, case besprekingen, samen leren, werken in een team. Hier heb je echt wat aan elkaar. Ik heb geleerd wat een goed team is, en hoe belangrijk het is je team in te schakelen. Soms gebeuren er spannende dingen in een gesprek of een training,  hulp bij elkaar vragen is dan zo fijn en belangrijk.”

“Stage bij het JSP is een super goede keuze geweest, ik ben gewoon heel erg gegroeid. Ik durf nu dingen die ik eerst niet snel zou doen, bijvoorbeeld de telefoon opnemen waar andere mensen bij zijn. Ik liep steeds de gang op, totdat een collega zei; ‘Maar je kunt toch gewoon blijven zitten?’ Zij stimuleerde me om het toch te doen. En ik voelde me veilig genoeg om dat te proberen. Veiligheid op je stage is essentieel, zonder veiligheid geen ontwikkeling, en zonder ontwikkeling is je stage mislukt.”

het jsp is een aanrader

“Collega’s weten inmiddels als ik iets doe, dat ik het goed en op tijd doe. Dus als er iets snel en goed gedaan moet worden, kunnen ze me vragen om te helpen. En daarnaast heb ik heel vaak hele goede gesprekken gehad met collega’s ook op privégebied, ik denk dat dat ook wel hoort bij een fijne werkplek.”

“Het klinkt heel politiek correct, maar ik heb geen negatieve ervaring gehad tijdens mijn stage. Natuurlijk, vroeg opstaan voor je stage op zich is pittig, maar ik heb geen kritische verbeterpunten tegenover het JSP. Oh, misschien één kritische noot, de stagevergoeding is lager dan een salaris. Dat is logisch, maar daardoor moet er een bijbaantje bij, en dat maakt het soms wel heel druk. Maar verder zou ik anderen écht aanraden om stage bij het JSP te lopen, het is een fijne plek.”