070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
15-04-2021

Met ‘Noord Actief’ in beweging richting arbeidsmarkt

Al enkele jaren richt B&A zich met het activeringsprogramma ‘Noord Actief’ op Amsterdammers met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Bewoners uit Amsterdam Noord die een stap willen zetten richting de arbeidsmarkt worden intensief begeleid. Met groepstraining – in combinatie met individuele begeleiding – zoeken we samen met hen naar een zinvolle(re) dagbesteding, vrijwilligerswerk en waar mogelijk naar betaald werk. Voor sommigen betekent dat een eerste stap om zich actief daarvoor in te zetten, voor anderen betekent dat een herstart. Het programma wordt in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd en loopt nog steeds. Ook dit jaar nemen weer tientallen Amsterdammers deel aan het programma.

“De afgelopen tijd was wel heel bijzonder. We waren net met het project gestart toen de coronamaatregelen werden ingevoerd”, aldus adviseur Demet Akpinar van B&A. “Voor iedereen veranderde het leven drastisch. Maar zeker voor deze groep hadden de maatregelen een grote impact. De scholen gingen dicht, de buurthuizen sloten hun deuren en veel ‘aanbod’ – zoals (welzijns)activiteiten, vrijwilligerswerk en sport – viel weg. Voor veel deelnemers stopten de activiteiten waar zij soms net mee waren gestart of zouden starten. Er ontstonden nieuwe vragen en nieuwe zorgen. In overleg met de opdrachtgever hebben we de inhoud van het programma dan ook veranderd.”

Demet vervolgt: ”Nog steeds gaat het over het zetten van een stap richting betaald werk. Maar daarnaast gaat het ook over het organiseren van thuisonderwijs, digitalisering, het verstrekken van juiste informatie over corona, over aangepaste dienstverlening van de overheid en de aangepaste activiteiten in de wijk en buurt. Naast de inhoud veranderde ook de vorm waarop de trainingen en begeleiding plaatsvonden. Vooral het gebruik van WhatsApp-videobellen bleek succesvol in het contact met de deelnemers.  De ‘stip op de horizon’ (waar sta je over x jaar) is in de begeleiding echter altijd het uitgangspunt gebleven.”

Wil je meer weten over ‘Noord Actief’ en al onze andere projecten op het gebied van werk en participatie? Neem contact op met: