070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
07-01-2022

Money Maatjes helpen u uit de financiële stress

Het project Money Maatjes leidt vrijwilligers op om bewoners met raad en daad bij te staan.

Money Maatjes helpen u uit de financiële stress

Ongeveer 40% van de Amsterdammers die een schuldhulptraject volgen, lukt het niet om dit traject vol te houden. Om dit probleem aan te pakken, leiden stichting ProFor en Buurtteam Amsterdam in Zuidoost “Money Maatjes” op. Dit zijn vertrouwenspersonen die de bewoners hulp bieden. Maar vooral echt naast de bewoner staan met een luisterend oor en een schouder om op te leunen als het even te zwaar wordt.

Rob de Bruijn, manager schuldhulpverlening bij het Buurtteam Amsterdam in Zuidoost vertelt:

“Het project Money Maatjes leidt vrijwilligers op om bewoners met raad en daad bij te staan. Onderwerpen als hoe schuldhulpverlening werkt, hoe schuldeisers handelen maar ook hoe iemand tot bepaalde beslissingen komt, nemen we mee in de training.”

De vrijwilligers leren hoe een schuldhulptraject werkt, maar vooral ook bij welke instanties iemand met schulden terecht kan. Ook leren ze de vaardigheden die er bij komen kijken om als vertrouwenspersoon op te kunnen treden.

“Een telefoontje moeten plegen met de Belastingdienst is iets waar veel mensen als een berg tegenop zien,”

zegt Lucia Martis. Als directeur van ProFor ziet zij dagelijks Amsterdammers met kleinere of grote financiële problemen.

“Door stress over je financiën lukt het je soms niet meer om dingen helder te zien en weloverwogen keuzes te maken. Een Money Maatje kan je net die steun geven om weer de nodige stappen te nemen.”

Na het volgen van de training gaan de Money Maatjes 2-3 maanden aan de slag. Ze spreken wekelijks 1 of 2 bewoners, bieden een luisterend oor, lezen mee met moeilijke brieven, maar gaan als het nodig is ook mee naar een afspraak met een instantie. De Money Maatjes krijgen een onkostenvergoeding voor hun inzet.

Money Maatjes is een project van het Social Pact, uitgevoerd door stichting ProFor samen met Buurtteam Amsterdam in Zuidoost.

Meer weten over Money Maatjes? Bel of mail dan gerust.

Rob de Bruijn / manager schuldhulpverlening

Het Buurtteam Amsterdam is de plek in de buurt bij vragen over zorg, welzijn, geld, wonen, gezondheid, werk, meedoen en veiligheid. In stadsdeel Zuidoost wordt het Buurteam Amsterdam uitgevoerd door B&A. Meer over Buurtteam Amsterdam Zuidoost >