In Wijchen onderzoekt B&A verborgen armoede onder gezinnen die geen regelingen durven gebruiken, om effectiever beleid te ontwikkelen.
Armoede treft nog steeds te veel gezinnen in Nederland, vaak onzichtbaar achter gesloten deuren. In de gemeente Wijchen is dit probleem even schrijnend. Uit het beleidsplan “Geldzorgen, armoede en schulden” (2023) blijkt dat een groeiend aantal inwoners moeite heeft om rond te komen. Zo nam het gebruik van de kindregeling in 2022 met 4,5% toe ten opzichte van twee jaar eerder, en bereikten de uitgaven voor het minimabeleid hun hoogste niveau sinds 2018. Desondanks zijn er inwoners die, uit angst voor terugbetalingen of vanwege de ingewikkelde procedures, geen gebruik maken van deze regelingen.
Om deze verborgen problematiek in kaart te brengen, voert B&A in samenwerking met de rekenkamer Wijchen een diepgaand onderzoek uit naar kindarmoede in de regio. Dit onderzoek richt zich niet alleen op de gezinnen die al bekend zijn bij de gemeente, maar juist ook op diegenen die buiten het zicht blijven.
Contact met niet-bereikte gezinnen
Het onderzoek concentreert zich op gezinnen die leven rond het bestaansminimum, waaronder gezinnen die geen gebruik maken van beschikbare voorzieningen. Vaak zijn ze huiverig om hulp te vragen vanwege de angst voor terugbetalingen of door de ingewikkeldheid van de regelingen. Om deze gezinnen te bereiken, werkt B&A nauw samen met lokale organisaties zoals de voedselbank, kerken, moskeeën en stichtingen. Daarnaast is er in de lokale krant een oproep gedaan aan inwoners die zich in deze situatie bevinden om mee te doen aan het onderzoek.
Deze benadering heeft al waardevolle contacten opgeleverd, waar B&A nu gesprekken mee voert. Door deze gesprekken wordt de leefwereld van deze gezinnen beter in kaart gebracht, evenals de ondersteuning die zij nodig hebben. Het uiteindelijke doel is om beleid te ontwikkelen dat álle gezinnen bereikt en de armoede in Wijchen effectief aanpakt.
Ruime ervaring onderzoek bestaanszekerheid
De afgelopen jaren heeft B&A al veel onderzoek gedaan naar bestaanszekerheid of de aanpak van armoede, schulden en begeleiding naar werk. Door in de schoenen te gaan staan van bewoners en uitvoerende professionals zien wij hoe moeilijk het is om de patronen rondom armoede te doorbreken. Wij maken inzichtelijk wat in het beleid rondom participatie (Participatiewet) hiervoor kan werken. Wij toetsen de eigen aanpak en zetten deze af tegen bewezen, effectieve aanpakken. Gemeenten krijgen concrete aanbevelingen hoe beleid is aan te passen en de uitvoering bij te sturen.
Meer weten over dit artikel? Bel of mail dan gerust.