Gemeentelijke toeslagen: doekje voor het bloeden?
Veel gemeenten bieden toeslagen aan voor inwoners met een laag inkomen, bedoeld om te helpen bij kosten voor sport, studiekosten of de opvoeding van kinderen. Dit is geen wettelijke verplichting, maar een beleidskeuze die vaak voortkomt uit gemeentelijk armoedebeleid of de ambitie om bestaanszekerheid te vergroten.
‘Ambtshalve verstrekken’: Een oplossing voor gemeenten en haar inwoners
Volgens de Participatiewet moet bijstand schriftelijk worden aangevraagd, tenzij dat niet kan. Veel inwoners ervaren de bureaucratie en vereiste digitale vaardigheden als lastig, ook zij die de taal spreken. Zo moest een moeder met een ziek kind twaalf aanvragen indienen, wat overzicht bemoeilijkt.
Onzichtbare armoede: het in beeld brengen van niet-bereikte gezinnen in Wijchen
In Wijchen onderzoekt B&A verborgen armoede onder gezinnen die geen regelingen durven gebruiken, om effectiever beleid te ontwikkelen.
Onderzoek naar de effecten van cultuursubsidie
In deze rubriek bespreken de adviseurs van B&A waar zij mee bezig zijn. Dit keer, onderzoek naar de effecten van cultuursubsidie in de gemeente Venlo.
Stagnatie in Participatie
Ontwikkelingsbedrijven begeleiden onvoldoende kwetsbare mensen naar de arbeidsmarkt. Het kabinet heeft een flink bedrag van 330 miljoen euro uitgetrokken om deze bedrijven te helpen bij hun transitie. De vraag is of dit daadwerkelijk de kwetsbare mensen uiteindelijk aan een baan helpt.
Wie bedenkt het beleid en de uitvoering daarvan?
Goed bedoeld beleid komt vaak niet of onvoldoende aan bij bewoners die de mogelijkheden van datzelfde beleid het hardst nodig hebben. Wij zien dat de oorzaak hiervan ligt in de door ons genoemde ‘uitvoeringswereld’.
Vastgelopen in wachtlijsten Wmo
In Nederland blijft het voor de meeste gemeenten een worsteling om wachtlijsten voor de WMO terug te dringen. Bij ongeveer een kwart van de gemeenten lukt het niet om de aanvraag binnen de wettelijke termijn van acht weken af te handelen (Moen, 2023). Wachtlijsten reduceren blijft voor de gemiddelde gemeente een uitdaging. B&A onderzocht hoe dat komt, en adviseert over hoe dat beter kan.
Het woud van regelingen
B&A heeft onderzoek gedaan naar hoe gemeenten omgaan met de aanpak van de groeiende armoede onder bewoners. Vaak zijn er veel regelingen waar bewoners gebruik van kunnen maken, maar lijken ze de weg daarnaartoe niet goed te vinden. B&A bracht in kaart hoe dat komt, en wat daar aan gedaan zou kunnen worden.
Client ervaringsonderzoek als verbetermiddel
Uit ons casusonderzoek blijkt bij verschillende gemeenten dat directe cliëntervaringen concretere verbeterpunten afgeven.
Hoe wordt het weer rustiger in zorg en welzijn?
B&A Opinie Blog: Hoe wordt het weer rustiger in zorg en welzijn? Financiele middelen van zorg- en welzijnsinstellingen.
Waar doen ze het toch van?
B&A Opinie Blog: Is het verhogen van het gemiddelde inkomen de oplossing in de strijd tegen armoede?
De ‘schuld’ van jongeren
Ontdek de oorzaken achter het hoge uitvalpercentage van jongeren in de schuldhulpverlening van Amsterdam-Zuidoost. Een boeiend onderzoek van Palien van Vlierden tijdens haar stage bij B&A onthult de impact van individuele gedragsfactoren en sociale structuren, en pleit voor een unieke aanpak met meer geduld en begeleiding. Benieuwd naar de inzichten?
B&A | Opinie; Jongeren aan het woord
B&A Casusonderzoek: Wat zou je iemand die met dezelfde vragen zit toewensen als het gaat om goede hulp bij opvoeden en opgroeien? Lees de bevindingen van onze adviseurs.
Haal de georganiseerde onmacht uit de knoop!
Georganiseerde onmacht, zo noemt de Algemene Rekenkamer het stelsel van de jeugdzorg en jeugdbescherming. Hoe maken we van onmacht macht? Lees de visie van onze adviseurs.
Is armoede overdraagbaar op kinderen?
Naar aanleiding van het bericht ‘meeste mensen ontstijgen armoederisico ouders’ van het CBS, deelt Manager Advies Yorick van den Berg zijn visie.
Laat professional rondom jeugd en jeugdzorg meer samenwerken
Nieuwsbericht: Laat professional rondom jeugd en jeugdzorg meer samenwerken. B&A voert onderzoek uit voor rekenkamercommissie.