070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
06-01-2022

PIT 010 helpt IJsselmonde: Dementievriendelijke wijken in een seniorvriendelijke stad

In 2018 is door de gemeente Rotterdam actief begonnen met het voorbereiden van de stad op de komende vergrijzing. Rotterdam moet  de beste stad worden om in oud te worden. In 2035 is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Dat vraagt om aandacht. Ouderen kampen vaak met gezondheidsproblemen, hebben zorg en ondersteuning nodig én de woonvoorraad moet geschikt worden gemaakt. Daarvoor ontwikkelde de stad samen met belangenorganisaties, zorgaanbieders, woningcorporaties en welzijnsorganisaties (waaronder PIT 010) de aanpak Rotterdam, ouder en wijzer.

Belangrijke speerpunten zijn; Vitaal oud worden, net als het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Daarnaast is er aandacht voor zorg en ondersteuning, met een aanpak gericht op dementie en een passend zorgaanbod in de wijk. 

PIT 010, Aafje, Laurens en Alzheimer Nederland werken al enige tijd samen om IJsselmonde dementievriendelijk te maken. Zo organiseren we bijvoorbeeld al een tijd gezamenlijk de Buurtcampus, een plek voor ontmoeting .

Dat die inspanningen vruchten afwerpen, zagen we bevestigd toen op 23 september Odile Jaspar van Alzheimer Nederland het certificaat ‘dementievriendelijke stad’ aan de Rotterdamse wethouder Sven de Langen overhandigde. Tevens werd in de zonnige binnentuin van Aafje Meerweide in IJsselmonde het bijbehorende convenant getekend. Deze kroon op het werk betekent uiteraard niet dat onze samenwerkende  inspanningen hier ophouden.

In het laatste kwartaal van 2021 zijn we gestart met DemenTalent een campagne in de wijk om dementie bespreekbaar te maken. Maar is ook het SeniorenPunt IJsselmonde van start gegaan. De Comfortwoning, waar buurtbewoners kunnen kennismaken met verschillende faciliteiten die thuis wonen makkelijker maken, heeft een verfrissende make-over ondergaan. En natuurlijk gaan we door met de trainingen ’omgaan met dementie’ voor winkelpersoneel van winkelcentrum Keizerswaard en onderhoudsmedewerkers van Woonbron.

Zo zorgen we er voor dat Rotterdam écht de leukste en prettigste stad is en blijft om ouder in te worden. En daar zijn we bij PIT 010 met onze samenwerkingspartners trots op!

Meer weten over dementievriendelijke wijken of de andere seniorenprojecten? Neem dan contact op met:

Oscar Papa / directeur/bestuurder

PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde voor jong en oud. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.

> neem een kijkje op www.pit010.nl