070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
10-07-2020

Werkfit-traject: Sterk (terug) aan het werk!

Eind 2019 startte B&A in opdracht van gemeente Den Haag de uitdaging om mensen die lange tijd niet aan het werk zijn, klaar te stomen voor de arbeidsmarkt met het Werkfit-traject: ‘Sterk aan het Werk’. Ieder traject is persoonlijk maatwerk, we doen wat nodig is: individuele begeleiding, collectieve workshops en het betrekken van iemands (sociale) omgeving. Hoe ziet zo’n traject eruit? Wat vinden de deelnemers zelf? Theo Wildschut en Hester van Kranendonk, re-integratiecoaches van Sterk aan het Werk, leggen het uit.

Zó pakt B&A dat aan

Deelnemers van ‘Sterk aan het Werk’ hebben al langere tijd een bijstandsuitkering, maar willen een stap zetten richting de arbeidsmarkt. Samen met de re-integratiecoaches gaan ze aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling, op een manier die bij hun situatie past.Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten, motivatie en wensen: wat past bij je, wat wil je? Maar ook: wat zijn de belemmeringen die in de weg staan? Theo (re-integratiecoach voor de doelgroep hoogopgeleiden) vertelt hierover: “De mensen die bij ons meedoen, verschillen sterk in achtergrond en levenservaring. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze vooruit willen, maar dat dat door omstandigheden niet lukt. Er ontstaat een gezamenlijk doel waarbinnen ieder een persoonlijk plan ontwikkelt, gericht op ‘vooruitgang’. Het traject heeft aandacht voor mogelijke belemmeringen, maar ook de kracht en potentie van een deelnemer wordt gestimuleerd. We houden een denkbeeldige spiegel voor, zodat iemand ontdekt waarin het bij eerdere pogingen niet lukte, en inzicht krijgt in waar ruimte voor groei is. Het is mooi om zelfvertrouwen te zien groeien en te beleven dat deelnemers echt weer actie ondernemen om weer mee te doen.”

Foto voor corona.

Een deelnemer vult aan: “Je bent zoals je bent. Je ziet op een gegeven ogenblik niet meer wat je sterke kanten zijn. Iedereen heeft het nodig dat er een spiegel wordt voorgehouden. Dat is hier gebeurd, het traject helpt me mijn sterke punten weer te zien. Ik wankel soms nog steeds, maar ik val niet meer.”

Het complete plaatje

De training heet niet voor niets ‘Sterk aan het Werk’. Hester (re-integratiecoach voor de doelgroep alleenstaande ouders) legt uit: “Om de stap naar werk te kunnen maken, moet je eerst sterk in je schoenen staan en je sterk voelen van lichaam en van geest. Je kunt wel weten wat werknemersvaardigheden zijn en hoe je een sollicitatiegesprek voert, maar wanneer je niet lekker in je vel zit, je onzeker voelt of je weet niet precies wat je wil, dan is het moeilijk om de vaardigheden die je leert goed in de praktijk brengen. Het traject gaat dan ook om het complete plaatje, waarin veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling.”

Het opbouwen van zelfvertrouwen en bewustwording van eigen kwaliteiten en talenten, is minstens zo belangrijk als het aanleren van nieuwe vaardigheden. Naast werken aan vaardigheden die belangrijk zijn in het werkende leven (het maken van een goed cv, online en offline presentatie, sollicitatietraining), worden daarom ook workshops over persoonlijk leiderschap, stijl, mindset en mindfulness aangeboden. Hester en Theo zien de deelnemers wekelijks groeien: “Op dag 1 zijn deelnemers over het algemeen voorzichtig, onzeker, passief. Maar de motivatie en het enthousiasme groeit echt per bijeenkomst. Je ziet mensen steeds meer stralen en je ziet hen een sterker zelfbeeld ontwikkelen, echt met een positieve blik op de wereld.”

Foto voor corona

Een deelnemer vertelt: “Ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Ze zeggen regelmatig: ‘mama zoekt werk’. Ze weten niet dat ik élke dag weer solliciteer, maar niet wordt aangenomen. Ik zeg dan maar ‘ik voel me nu niet goed’, in plaats van ‘ik word steeds afgewezen’. Ik heb dagen achter elkaar niet geslapen. In dit traject heb ik nieuwe mensen ontmoet, ik heb weer zin gekregen om aan de slag te gaan. Ik heb gezien dat er mogelijkheden zijn en die heb ik aangegrepen. Waar ik sta over vijf jaar? Aan het werk, zodat ik geen uitkering meer nodig heb. En ik heb dan mijn rijbewijs, zodat ik met mijn kinderen op vakantie kan. Dat lukt met een uitkering allemaal niet.”

De volgende stap

Aan het eind van het traject, is het tijd voor de volgende stap. Voor de één is die volgende stap een sollicitatiegesprek, voor de ander is vrijwilligerswerk, een opleiding of traineeship de vervolgactie. Niet alléén maar lullen, maar zéker ook poetsen. De handen uit de mouwen: actie ondernemen is volgens Hester enorm belangrijk. “Ik houd van actie, gedurende het traject, maar daarna natuurlijk ook. Ik geef iedereen altijd de ruimte om zich te kunnen uiten en om met elkaar in gesprek te gaan, maar daarna moeten we wel ook echt wat doen. Dus niet uitstellen en gewoon aan de slag. We bieden alle coaching en begeleiding, we leggen uit hoe het kan: maar de deelnemers moeten het zelf doen!”

Een deelnemer vertelt: “Ik heb al zo veel trajecten gehad en iedere keer ging het over wat ik niet kon, daar kun je best moedeloos van worden. Dit is het eerste traject waar ik met plezier naar toe ben gekomen. Hester zegt waar het op staat: realistisch, met veel compassie en denkt actief mee. Ik ben zekerder van mezelf geworden. Ik durf voor het eerst weer te proberen en stappen te zetten richting werk. Ik ben erachter gekomen dat ik in de zorg kan en wil werken. De eerste stappen zijn gezet. Ik heb er zin in!

Certificaat van deelname

Vrijdag 10 juli ontvingen 11 deelnemers van ‘Sterk aan het Werk’ een certificaat van deelname, dit keer uitgereikt door een speciale gast: wethouder Bert van Alphen (sociale zaken en werk, gemeente Den Haag). Hij kwam een kijkje nemen bij de laatste bijeenkomst en sprak uitgebreid met de deelnemers over het traject en hun toekomstplannen.

Meer weten over ‘Sterk aan het Werk’?

Vraag het de re-integratiecoaches.
Theo Wildschut, t.wildschut@bagroep.nl, 06 4042 7432
Hester van Kranendonk, h.kranendonk@bagroep.nl, 06 1220 9958