070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
09-12-2021

Terugblik op 2021; het leukste project van het jaar?

Het jaar is voorbijgevlogen, de tijd voor lijstjes met hoogtepunten en terugblikken is aangebroken. B&A blijft hierin niet achter en vroeg collega Gerard Nieuwe Weme: Wat was jouw leukste project van het jaar? Waar kijk jij met plezier op terug?

Gerard lacht: “Misschien klinkt het niet direct als een ‘leuk’ project. En toch was het dat zeker. Voor negen Twentse gemeenten hebben we onderzoek gedaan naar de oplopende kosten voor jeugdhulp. Of eigenlijk hebben we onderzocht wat de tekorten op de jeugdhulp in deze verschillende gemeenten zijn, en in welke mate die tekorten verband houden met de wijze van organiseren.”

“Zo’n onderzoek doe je niet ‘zomaar even’. Wij doen documentanalyse, beoordelen door de gemeente ingevulde vragenlijsten, nemen interviews af met de gemeente, kijken naar de inkoop toegang zowel van gemeente als niet-gemeente, spreken met aanbieders en het voorliggend veld. Dat is, wanneer we onderzoek doen voor één gemeente al flink wat werk, maar helemaal wanneer het om negen gemeenten gaat.”

“Tijdens dit onderzoek kwam een aantal zaken naar voren:

Algemeen

Inkoop

Toegang

Preventie

“Dat laatste is een interessante ontwikkeling. Eigenlijk zou je verwachten dat je meer in het voorliggend veld investeert, om daar vroegtijdig in te kunnen ingrijpen en mogelijke doorverwijzing te kunnen voorkomen. Maar deze gemeenten gingen juist korten. Dat zou je niet moeten willen, maar het was een eerste reactie op het tekort.”

“Al deze bevindingen hebben wij vertaald naar een aantal aanbevelingen voor de gemeenten:

“In mei 2021 konden we het onderzoek, de bevindingen en aanbevelingen digitaal presenteren. Dit resulteerde onder andere in een artikel op de voorpagina van Tubantia. Later hebben we aanvullende presentaties gegeven in de gemeenten Almelo, Hengelo, Borne, Hof van Twente en Dinkelland. Tijdens zo’n presentatie lichten we onze bevindingen en aanbevelingen toe voor specifiek die gemeente.” “Wat ik leuk vind, is dat de meeste gemeenten de adviezen ter harte nemen en er direct mee aan de slag gaan. Zo zijn ze begonnen met het bepalen van preventief jeugdbeleid. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Om gemeenten, en zo bewoners, vooruit te helpen, en ze te ondersteunen zodat ze krachtiger, zelfredzamer en actiever kunnen worden.”

Meer weten over over dit onderzoek of heb je vraag aan Gerard? Bel of mail dan gerust met:

Gerard Nieuwe Weme / Adviseur