De gemeenten Den Haag en Zoetermeer hebben ons meegenomen hoe zij de Good Practices werkgeversbenadering uitvoeren. Mohamed el Hammouti (61) van ‘Den Haag Werkt’ en Nadia Atmani (33) van werkbedrijf De Binnenbaan Zoetermeer spraken met elkaar over hoe je nog beter kunt worden in wat je doet: “We willen van elkaar leren en intensief samenwerken om onze kandidaten nog beter te kunnen helpen.”
• Biedt actieve nazorg aan werkgever en werknemer, waarvan de eerste 3 maanden de begeleiding zeer intensief is en de laatste 3 maanden wat meer op afstand is.
• Ontzorgt de werkgevers en tegelijkertijd helpen we de kandidaten hun draai vinden.
• Managen van de verwachtingen van werkgever en werknemer en bepalen salaris met werkgever op beschikbare uren (met oog op voorkomen armoedeval).
De Binnenbaan in Zoetermeer is per 1 januari 2021 als besloten vennootschap opgericht. Een fusie van de afdeling doelmatigheid van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Zoetermeer en het voormalig SW-bedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat Zoetermeer samen met Rijswijk en Leidschendam-Voorburg had. Nadia werkt bij De Binnenbaan: ,,Toen de fusie van De Binnenbaan was gerealiseerd heb ik de keuze gemaakt voor doelmatigheid; kandidaten zo snel mogelijk naar opleiding en/of werk begeleiden. De Rechtmatigheids- en inkomensregisseurs zitten nog bij de gemeente. We hebben in Zoetermeer rond de 4075 uitkeringsgerechtigden, met een gemiddelde instroom van 15 tot 20 per week. Waarvan ongeveer 300 statushouders. Vanuit ‘De Binnenbaan’ detacheren wij mensen die deel uitmaken van deze groep en organiseren wij werk, scholing en zorg. Aan de hand van de zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) starten we met onze kandidaten. Welke kwaliteiten en hulpvragen zijn er? Zo werken wij toe naar regulier of gesubsidieerd werk.’’
Nadia, kwaliteitsmedewerker afdeling ontwikkeling bij de Binnenbaan, is één van de drijvende krachten achter de succesvolle nazorg die deel uitmaakt van de Zoetermeerse werkgeversbenadering. Nadia: ,,Wij hebben in Zoetermeer een vast netwerk aan werkgevers. Tijdens de Werkfit-trainingen maakt de accountmanager kennis met de kandidaten. Die weet meestal meteen welke werkgever hij moet benaderen voor een match. Op basis van de goede relatie die we hebben met werkgevers willen ze vaak ook meer mensen een kans geven, omdat wij de behoeften van de werkgevers kennen.’’ De accountmanager kijkt naar passend werk, maar de begeleiding blijft bij de werkregisseur. De accountmanager voert de eerste gesprekken met de werkgevers over bijvoorbeeld proefplaatsingen en werkgeverscheques. Voor elk sollicitatiegesprek laten we altijd de accountmanager of de werkregisseur aansluiten en die biedt ook zes maanden nazorg. De nazorg is bij ons zeer succesvol gebleken. Inmiddels brengen wij dit al twee jaar in de praktijk. Van die zes maanden is de begeleiding de eerste drie maanden zeer intensief en de laatste drie maanden wat meer op afstand. In de praktijk heeft dit als effect gehad dat de kandidaten die we plaatsen ook aan het werk blijven. We regelen ook een fiets (de fiets mogen ze houden) of een OV-chipkaart zodat ze naar hun werk kunnen komen: ,,Zodra ze in dienst gaan neemt de werkgever dit over.’’ Ook de werkgever kan voor ondersteuning bij De Binnenbaan terecht. ,,Als we ervoor kunnen zorgen dat de start en het inwerken goed verloopt, ontstaat er vertrouwen en verbinding tussen de werkgever en de kandidaat. Je ontzorgt de werkgevers en tegelijkertijd helpen we de kandidaten hun draai vinden; dit heeft tot veel duurzame uitstroom geleid. Rapportages laten zien dat de laatste drie jaren de uitkeringen in Zoetermeer flink gedaald zijn.’’
In Den Haag worden 21.265 uitkeringen verstrekt. 3.351 kandidaten zijn in bemiddeling of in ontwikkeltrajecten bij Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente Den Haag. Mohamed heeft als accountmanager van Den Haag Werkt de sector detailhandel onder zijn hoede: “De casemanager arbeidsontwikkeling spreekt de kandidaat en bepaalt wat de kandidaat kan en wil. Als de kandidaat nog ontwikkeling nodig heeft, dan krijg ik als accountmanager Detailhandel vier maanden de tijd om te bemiddelen naar werk. Ik werk altijd vanuit de mogelijkheden van de kandidaat. Daarbij mag ik verschillende regelingen en subsidies inzetten. Als Den Haag Werkt een kandidaat binnenkrijgt die drie jaar niet heeft gewerkt, dan is een maatschappelijk fit of een werkfittraject waarschijnlijk beter.”
• “Als er motivatie en enthousiasme is, komt het goed”
• Maatwerk leveren is een (tijds)investering, maar levert uiteindelijk veel op voor de werknemer en de organisatie.
• Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak super gemotiveerd en goede rolmodellen.
• Kandidaten hebben vaak problemen met afspraken nakomen en op tijd komen. Daarom maken we de eerste twee weken alleen afspraken op kantoor. Dan kunnen we signalen tijdig oppikken en doorgeven als er problemen zijn.
Mohamed werkt als accountmanager bij Den Haag Werkt. “We hebben in totaal zeven sectoren om iedereen te bedienen en om al het werk binnen te halen; horeca, detailhandel, bouw, techniek, transport & logistiek, zakelijke dienstverlening en zorg. Je hebt werkgevers die openstaan voor kandidaten en die ook qua begeleiding een deel op zich nemen. Dat helpt enorm. Voorbeelden van zulke werkgevers zijn HPV Zorg (zie kader vier tips) en Albert Heijn. We zijn op zoek naar werkgevers met het hart op de juiste plek. Dan is het ook waard om veel te investeren. In 2023 hebben we 65 Oekraïense ontheemden die alleen Engels spreken bij de Albert Heijn geplaatst. Die worden dan over alle filialen verdeeld met mensen die dezelfde moedertaal spreken en een beetje Nederlands spreken. We zien dus dat er meer mogelijkheden zijn dan je van tevoren denkt. Daarom ga ik altijd op zoek vanuit de mogelijkheden van de kandidaat en probeer ik zo de vacature te vullen en de werkgever te overtuigen!”
Mohamed: ,,In Den Haag krijgt de kandidaat een proefplaatsingspremie, waarbij het niet uitmaakt of iemand een proefplaatsing heeft van 12, 30 of 40 uur. Je krijgt de premie ongeacht of je een contract krijgt of niet. De premie van 500 euro per maand wordt na de proefplaatsingsperiode van twee maanden toegekend gedurende de proefplaatsing. Het is een stimulans en tegelijkertijd een compensatie om mensen te belonen voor hun inzet en aanwezigheid.’’ Nadia knikt: ,,Wij vinden het heel interessant dat ze in Den Haag een proefplaatsingpremie hebben, zo is het een incentive tijdens het werken met behoud van uitkering. We kennen zelf wel de premies toe bij uitstroom: na negen maanden aan het werk als zelfstandige of in loondienst, kan de premie door de kandidaat zelf worden aangevraagd na zeven maanden. Vervolgens krijgt de kandidaat pas de 750,- euro premie als hij volledig uit de uitkering gaat. We hebben in Zoetermeer ook een doorstroompremie als je van gesubsidieerd werk (als de werkgever subsidie krijgt) naar regulier werk gaat. Na minimaal drie maanden werken krijg je dan 300 euro.‘’ Nadia vult aan: ,,Vanaf 18 jaar willen we nu in Zoetermeer de proefplaatsingpremie implementeren en dan krijg je al de premie als je de proefplaatsing hebt doorlopen.. Het is allemaal verwerkt in de re-integratieverordening en wordt op zeer korte termijn geïmplementeerd en uitgevoerd.”
• Onvoldoende nazorg op werkvloer
• Taaleis
• VOG-eis
• Mismatch vraag en aanbod
• Kinderopvang niet beschikbaar
• Geen aansluiting vrijwilligerswerk en betaald werk
• Reiskostenvergoeding niet geregeld
• Slechte bereikbaarheid werkplek
• Werkontwikkeltrajecten met begeleiding (‘dedicated jobcoaches’ op de werkvloer).
• Zet loonkostensubsidie, werkgeverscheck en no-risk polis in
• Jobhunters helpen vanuit kwaliteit en competenties kandidaat naar de juiste baan en gaan met de doelgroep op bezoek bij werkgevers.
• Biedt actieve (na)zorg aan werkgever en werknemer.
• Nauwe samenwerking tussen gemeente, scholen en sectoren met veel werkgelegenheid (zoals de zorg en transport).
• In Den Haag plaatst de werkgever zelf haar eigen vacatures.
• Organiseer banenmarkten en speedmeet met werkgevers.