Nieuwe lichting studenten Minor ‘Werken in het (jeugd)veiligheidsdomein’ 2018/2019

Ruim 30 studenten hebben zich dit jaar aangemeld voor de minor ‘werken in het (jeugd)veiligheidsdomein’ georganiseerd door de Hogeschool Leiden in samenwerking met Futuro (onderdeel van B&A). Ook dit jaar verzorgt Futuro het praktijkgedeelte van deze minor.

Doel van deze samenwerking tussen de Hogeschool Leiden en Futuro is de verbinding te leggen tussen onderwijs en praktijk. Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie die deze minor volgen, onderzoeken onder begeleiding van Futuro een praktijkthema en brengen daarover advies uit aan professionals. Vrijdag 31 augustus jl. vond de aftrap van het nieuwe studiejaar plaats met een excursiemiddag.

Foto: de nieuwe lichting 2018/2019

Kennismaking met de praktijk in Amsterdam en Rotterdam

Na een interessant college van Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit bij Hogeschool Leiden, gingen de studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie op excursie naar Amsterdam en Rotterdam waar zij ook hun onderzoek zullen verrichten.

Amsterdam
In Amsterdam doen de studenten onderzoek op het gebied van wijkparticipatie, scholing en re-integratie op de arbeidsmarkt. Deze onderwerpen werden tijdens de excursie door verschillende gastsprekers toegelicht, onder andere door onze eigen Buurtambassadeurs Randy Anamoah en Gilma Laurence (Stichting SES). Zij zetten zich elke dag weer belangeloos in en inspireren anderen dit ook te doen in hun eigen buurt in Amsterdam-Zuidoost. De middag werd in Amsterdam afgerond met een rondleiding door de wijk waar de studenten buurtcentra en een buurtwerkkamer hebben bezocht.

Rotterdam
Nazorg (van jongeren uit een zorgtraject (GGZ) of wanneer zij in een jeugdinrichting hebben gezeten), problematiek rondom jong ouderschap en ook re-integratie op de arbeidsmarkt zijn onderwerpen waar de studenten in Rotterdam mee aan de slag gaan.

Foto: Sharida Bendanon

Daar werden de studenten geïnspireerd door de jonge moeder en ervaringsdeskundige Sharida Bendanon, en gastsprekers Raoul Labato (WMO Radar)en Clide O’Brein. Daarnaast bezochten de studenten Stichting Heilige Boontjes die zich onder het motto ‘koffie van een ex boefie’ inzet om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten re-integreren in de maatschappij.

Dank aan alle betrokken organisaties

Het was een leuke, inspirerende middag, waarop studenten alvast kennis konden maken met zowel de wijk als de verschillende thema’s die zij gaan onderzoeken.

Doris van Eijk, een van de studenten, gaf naderhand enthousiast aan: ‘De excursiemiddag gaf mij veel inspiratie door de sprekers die participeren in de wijk Amsterdam-Zuidoost. Het was een goede introductie van de minoropdracht die wij gaan uitvoeren, omdat wij de thema’s in de praktijk konden verkennen, waardoor wij een onderzoeksthema konden kiezen dat echt bij ons past.’

Wij hadden deze excursiemiddag niet kunnen organiseren zonder de hulp en bijdragen van de volgende organisaties: WMO Radar, Jong Delfshaven, Jongeren Service Punt Delfshaven, Jongeren Service Punt Amsterdam-West, POZO, Stichting Heilige Boontjes, Activiteitencentrum Podium ZO!, Buurtwerkkamer Multibron, Buurtcentrum ’t Spinnewiel, Stichting SES.

Foto: excursiemiddag

 

Wij hebben erg veel zin in het nieuwe studiejaar en wensen alle studenten van de minor ‘werken in het jeugdveiligheidsdomein’ heel veel succes!

Meer over de rol van Futuro bij de Minor ‘Werken in het Veiligheidsdomein’.

Futuro is onderdeel van B&A.