PIT 010 speelt in op de behoeften van de mantelzorgers in IJsselmonde

B&A voert in Rotterdam IJsselmonde onder de naam PIT 010 sinds 2012 de welzijnsopdracht uit. PIT 010 is verantwoordelijk voor zowel de volwassen- als de jeugdopdracht. Het team van PIT 010 bestaat uit een hechte club professionals, ondersteund door tientallen betrokken en gedreven vrijwilligers.

Mantelzorgondersteuning is een belangrijk onderdeel van hun werk. 1 op de 10 mantelzorgers is zwaarbelast en daarom vindt PIT 010 het belangrijk om de behoeften van mantelzorgers te peilen en activiteiten in IJsselmonde hier op af te stemmen. Gelukkig wisten het afgelopen jaar steeds meer mantelzorgers in IJsselmonde PIT 010 te vinden.

Teamleider Marjolein de Bruin over de huidige situatie

Als je intensief en voor een langere periode voor iemand anders zorgt dan ben je mantelzorger. Dit kan een partner, ouder of kind, maar ook een ander familielid, vriend of kennis zijn. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Soms is de zorg intensief. Dat weten mantelzorgers als geen ander, en gelukkig staan ze er niet alleen voor.

In de maand november werden mantelzorgers extra in het zonnetje gezet, doordat er verschillende activiteiten werden georganiseerd rondom de Dag van de Mantelzorg op 9 november. Ook PIT 010 organiseerde een feestelijk dag vol activiteiten, zoals spelletjes, een high tea, een schilderworkshop en een behandeling door een nagelstyliste.

Het belang van ontspanning voor mantelzorgers

De Bruin onderstreept het belang van ontspanning voor mantelzorgers. Uit een onderzoek onder de bezoekers van de Dag van de Mantelzorg vorig jaar blijkt, dat mantelzorgers weinig behoefte hebben aan nog meer informatie. Ze willen geen druk en verplichtingen, maar ze willen activiteiten om te kunnen ontspannen. Daarom organiseert PIT 010 door het jaar heen activiteiten, zoals bloemschikken en bingo. Op deze manier weet PIT 010 mantelzorgers op een laagdrempelige manier naar zich toe te trekken. Tijdens dit soort activiteiten kunnen mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan en elkaar een luisterend oor bieden.

Ook zijn mantelzorgers van harte welkom bij de buurtcampus. Tijdens deze ontmoetingsactiviteit kunnen de mantelzorgers tegen een leuk bedrag een gezonde maaltijd eten. Ze ontmoeten wijkbewoners en de mogelijkheid bestaat dat zij hun zorgvrager meenemen. Vaak gaat het contact tussen de mantelzorger en zorgvrager over de zorg. De buurtcampus kan bijdragen aan een leuke ontspannen vorm van contact met elkaar.

Daarnaast is er de mantelzorgontmoetingsplaats, waar mantelzorgers om de twee weken op donderdag bij elkaar kunnen komen en met elkaar kunnen praten.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt er soms ook een professional uitgenodigd om informatie te delen, voor mantelzorgers die daar behoefte aan hebben. PIT 010 hecht namelijk veel waarde aan een goede samenwerking met zorgorganisaties. De Bruin vertelt dat zij regelmatig om de tafel zit met zorgorganisaties, zoals Middin en Aafje. Ten eerste om mantelzorgers de informatie te bieden die zij nodig hebben om zich te kunnen redden, maar ook om te achterhalen wat er bij mantelzorgers speelt. Waar heeft de mantelzorger behoefte aan? Mede op basis van deze informatie stelt PIT 010 een trainingsaanbod samen. De Bruin ontwikkelde bijvoorbeeld een programma op het gebied van psycho-educatie, waarin vragen worden beantwoord als: Wat is dementie? Hoe ga je hier mee om? Hoe kan je het herkennen?

Mantelzorgspreekuur

Het nadeel van de mantelzorgontmoetingsplaats is dat de groepen steeds meer een gesloten karakter krijgen. Er ontstaan hechte vriendschappen waardoor het voor nieuwe mantelzorgers lastig is om toe te treden. Daarom organiseert PIT 010 per 1 januari in de verschillende Huizen van de Wijk een mantelzorgspreekuur, waar mantelzorgers zonder afspraak langs kunnen komen met hun vragen en de aandacht krijgen die zij nodig hebben. Vrijwilligers en professionals van PIT 010 kunnen mantelzorgers op deze manier begeleiden naar bijvoorbeeld een buurtcampus of naar maatjes die hen kunnen ontlasten in de mantelzorg. Mantelzorgers kunnen tijdens dit spreekuur ook geholpen worden met het aanvragen van een mantelzorgcontract, waardoor zij recht hebben op de jaarlijkse mantelzorgwaardering, de Rotterdampas voor kortingen, een parkeervergunning en de aanvraag van respijtzorg.

Behoeften peilen

Voor PIT 010 zijn de gesprekken van grote waarde om de behoeften van de mantelzorgers in de verschillende wijken te peilen. Door de 1 op 1 gesprekken kan er advies op maat worden gegeven en een gericht trainings- en activiteitenaanbod samengesteld worden. Hierin wordt rekening gehouden met de verschillen in de doelgroep. Zo is er ook steeds meer aandacht voor de jonge mantelzorger vanuit PIT 010 en wordt er samengewerkt met Tante Joy, een stichting die zich ook inzet voor jonge mantelzorgers. Zij geeft voorlichting op scholen en biedt bijvoorbeeld weekendjes weg met leeftijdsgenoten.

 

December 2017