070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
27-03-2020

Een gesprek met Judith Piqué

Wmo begeleider bij B&A Wmo begeleiding

Judith, Wmo begeleider

In 2018 kwam ze bij B&A, Wmo begeleider Judith. Toen nog geen ervaring met het sociaal domein, maar wél met veel levenservaring en een flinke dosis motivatie klaar voor een carrièreswitch! Inmiddels biedt Judith alweer anderhalf jaar ambulante ondersteuning aan haar cliënten, om hen te begeleiden naar zelfstandigheid. “Het is bijzonder prettig om te merken dat je iets betekent voor mensen. Je voelt de dankbaarheid. Dat ik niet alleen een ‘Wmo begeleider’ ben, maar ook een vertrouwenspersoon, probleemoplosser, maatje en klankbord.”

De grenzen opzoeken

“Sinds ik zo’n 35 jaar geleden in Suriname begon met werken, heb ik altijd grenzen opgezocht. Mijn eerste baan was er een op kantoor, maar al gauw was ik daarop uitgekeken. Ik streefde naar werk waarin ik in direct contact stond met mensen. Bijna twintig jaar geleden verhuisde ik naar Nederland en heb ik gewerkt bij diverse bedrijven, voornamelijk bij de klantenservice, zoals bij de toenmalige winkelketen V&D. In het voorjaar van 2014 besloot ik naar mijn geboorteland Suriname terug te keren. Ik werd onder andere teamleider, bij een callcenter dat klantenservice-diensten verleent aan in Nederland gevestigde bedrijven.”

Is dit raadzaam?

In het voorjaar van 2018, kwam Judith terug naar Nederland, waar ze direct op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. “Een kennis bracht mij toen op het spoor van B&A en ik bezocht de website. Mijn eerste ingeving was: ‘Ik heb geen enkele ervaring met de diensten die dit bedrijf aanbiedt. Is het wel raadzaam?’ Maar in de overtuiging dat er een nieuwe uitdaging voor mij lag en dat ik met goede ondersteuning zou kunnen slagen, heb ik tóch gesolliciteerd. Een sprong in het diepe! Hoewel ik natuurlijk echt wel hoopte op een positieve reactie, was ik toch blij verrast toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. En het lukte: ik werd aangenomen ambulante begeleider.”

Als een vis in het water

Dat Judith nog helemaal niet bekend was met het Wmo werkveld, sloeg haar niet uit het veld: “Het Wmo veld was voor mij volslagen nieuw, maar door geloof in eigen kunnen ben ik de uitdaging aangegaan met het voornaamste doel: mij waar maken, succesvol worden. Ondersteund door mijn collega’s en deelname aan allerlei bijscholingstrainingen, heb ik mijn blik verbreed en mijn kennis verruimd. Ik voel me echt als een vis in het water.”

Ondersteuner, vertrouwenspersoon, probleemoplosser, maatje én klankbord

Als Wmo-begeleider werken, komt bij B&A neer op een relatief simpel principe: als mens naast een ander mens gaan staan en iemand kunnen laten zien waartoe hij of zij zelf allemaal (nog steeds) in staat is. “Ik heb – eveneens mede dankzij die ondersteuning – een cliëntenkring opgebouwd waar ik blij en tevreden mee ben. Ik vind het vooral bijzonder om te merken dat ik inderdaad iets beteken voor de mensen. En hoe dankbaar ze zijn dat zij aan mij niet alleen een ondersteuner te hebben, maar ook een vertrouwenspersoon, probleemoplosser, maatje en klankbord. Eén van de meest mooie kanten van mijn baan, is het helpen doorbreken van het isolement waarin sommige van hen verkeren. Hen het gevoel te kunnen geven dat zij er– met of ondanks alles – gewoon (nog) toe doen.”

> meer over wmo.bagroep.nl (onderdeel van B&A)

Eén van de meest mooie kanten van mijn baan, is het helpen doorbreken van het isolement waarin sommige van mijn cliënten verkeren.
Judith Piqué / Wmo begeleider