070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
12-06-2019

Marjolein

Projectmedewerker, PIT 010 (Rotterdam IJsselmonde)

Gezien en gehoord worden als gelijke bij PIT 010

Het verhaal van Marjolein Groothuizen

‘Bij PIT 010 startte ik als vrijwilliger. Ik had een zware tijd achter de rug – een burn out deed me de das om – en via PIT kreeg ik de kans om langzaamaan weer aan mezelf en mijn leven te gaan bouwen. Dat duwtje in de rug kon ik in die periode goed gebruiken.

Met een burn out in de bijstand

In mijn familie zijn we bijna allemaal erfelijk belast met ADHD. Mijn vijf kinderen en ikzelf, allemaal hebben we dezelfde diagnose. De zorg voor mijn kroost lag eigenlijk altijd bij mij. Door een samenloop van omstandigheden, soms strooit het leven periodes alleen maar met pech, zag ik op een gegeven moment nauwelijks nog lichtjes aan het einde van de tunnel. Ik kwam mijn bed uit, maar plezier, geluk of vrolijkheid voelde ik niet meer. Het was op. Mijn kinderen zijn mijn alles en voor hen ben ik doorgegaan, zo goed als ik kon. Maar met een burn out in de bijstand was het leven soms als roeien zonder riemen.

Gezien en gehoord worden

Dat ik vanuit de bijstand in een participatietraject terecht kwam, blijkt achteraf een zegen. In de schoot van PIT 010 ontmoette ik geweldig lieve mensen. Zij lieten me stap voor stap zien dat ik talenten had, zelfredzaam was, dat ik meer kon dan ik dacht. Ik startte als vrijwilliger. Gaf voorlichting over ADHD, bijvoorbeeld. Het fijne en bijzondere van de mensen die hier werken, is dat niemand aan hiërarchieën doet. Ik werd vanaf dag één als volwaardig collega behandeld. Gezien en gehoord als gelijke. Hier geldt in de omgang met elkaar de regel dat je alsjeblieft en dankjewel zegt. Dat geeft heel veel zelfvertrouwen.

Voldoening en liefde

En dat ik vandaag als projectmedewerker bij PIT 010 diezelfde rol in het leven van andere mensen kan spelen, vind ik enorm verrijkend. Het geeft me veel voldoening om als ervaringsdeskundige andere mensen hier in Rotterdam vooruit te helpen. Een kopje koffie met iemand drinken, samen weer bouwen aan structuur in iemands leven, proberen mensen van achter de voordeur weer naar buiten te krijgen en nu anderen laten zien waartoe ze allemaal in staat zijn, het maakt me heel gelukkig. In kleine gebaren schuilt vaak grote liefde. En die liefde voel ik in mijn werk elke dag.’ 

> Meer over PIT 010

Via PIT 010 kreeg ik de kans om langzaamaan weer aan mezelf en mijn leven te gaan bouwen.
Marjolein Groothuizen / Projectmedewerker PIT 010