070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
19-11-2020

Meekijken met
Ans Rijshouwer

Wijkmakelaar, PIT 010 (Rotterdam IJsselmonde)

Meekijken met ans rijshouwer, wijkmakelaar bij Pit 010

In de rubriek ‘Meekijken met …’ kijken we mee met de werkzaamheden van onze professionals om je een goed beeld te geven van hun dagelijkse activiteiten. Dit keer kijken we mee met Ans Rijshouwer, wijkmakelaar bij welzijnsaanbieder PIT 010 in Rotterdam IJsselmonde. Ans is één van de verbindende factoren in IJsselmonde, zij zorgt dat wijkorganisaties en buurtbewoners elkaar beter en makkelijker kunnen vinden.

Wijkmakelaar in IJsselmonde

Ans is al jaren een vast gezicht in IJsselmonde, ze werkt al bijna negen jaar bij PIT 010. “PIT 010 is ooit gestart in het Rotterdamse gebied Charlois, ik ben er al vanaf dat begin bij. Ik ben toen begonnen als vrijwilligersmakelaar, inmiddels werk ik alweer een tijdje als wijkmakelaar. Ik zet me in voor een goede samenwerking tussen alle verschillende organisaties in de wijk, maar zoek ook de verbinding met wijkbewoners, zodat ook zij elkaar beter en makkelijker weten te vinden.”

Gebiedsgids 65+: actief in ijsselmonde

“Ieder jaar brengt de gemeente Rotterdam samen met de lokale welzijnsaanbieder een ‘Gebiedsgids’ uit. Alle Rotterdammers van 65 jaar en ouder krijgen deze in de brievenbus, met hierin het seniorenaanbod van activiteiten en voorzieningen in het eigen gebied. Het staat vol met handige tips en contactgegevens: informatie over organisaties die zorg of ondersteuning kunnen bieden als dat nodig is, maar ook wijkrestaurants, koffie-ochtenden en ontmoetingsplekken. Vanwege corona klopt niet alle informatie van vorig jaar meer en niet alle activiteiten gaan door, maar we doen ons best om weer zoveel mogelijk informatie te verzamelen voor de buurtbewoners van IJsselmonde.”

wijknetwerkoverleg

Deze foto is natuurlijk van een eerder werknetwerkoverleg, pre-corona

“Mijn werk bestaat vooral uit het verbinden van wijkorganisaties en buurtbewoners. Zo organiseer ik elke maand bijvoorbeeld een groot wijknetwerkoverleg. Ik nodig alle organisaties uit de wijk uit, om met elkaar kennis te maken en informatie uit te wisselen. Door elkaar regelmatig te zien en te spreken, zijn we altijd op de hoogte van wat er in de wijken en de organisaties speelt, we leren nieuwe initiatieven en organisaties kennen én we kunnen makkelijker met elkaar samenwerken. Door corona lagen veel activiteiten in de wijk stil, ook dit overleg, maar gelukkig kan ik eindelijk weer een wijknetwerkoverleg organiseren, al zal het op aangepaste wijze zijn. Ik heb al veel aanmeldingen binnen, dat is een goed teken en dat geeft energie! Tijdens de coronaperiode heb ik wel steeds alle initiatieven en informatie verzameld en in een handzaam overzicht naar de netwerkpartners in de wijk gestuurd. Zo bleven we toch van elkaar op de hoogte.”

Digitale certificaatuitreiking

“Empowerment & Beweging van InMovement, is één van de initiatieven waar ik een bijdrage aan lever. In deze cursus leren deelnemers om (nog) beter voor zichzelf te zorgen: mindset, bewegen, voeding: alles komt aan bod. Normaal gesproken werd deze cursus in de Huizen van de Wijk georganiseerd, maar door corona was de cursus de afgelopen maanden vanuit huis online te volgen. Ook de certificaatuitreiking ging online. Een beetje gek, zo via videobellen, maar toch fijn dat de cursus op deze manier door kon gaan!”

de straat op

“De afgelopen maanden waren best gek door corona: normaal zijn we veel in de wijken aanwezig, om contacten te onderhouden en activiteiten te organiseren. De afgelopen tijd verliep veel contact telefonisch, maar door de telefoon heb je helaas niet hetzelfde persoonlijke contact wat zo ontzettend belangrijk is.

De coronamaatregelen wisselen momenteel natuurlijk van week tot week, dat is steeds opnieuw wel weer schakelen en aanpassen. Ons werk gaat ‘gewoon’ door, maar doordat de Huizen van de Wijk slechts beperkt open zijn, zien we buurtbewoners een stuk minder vaak. We gaan daarom pro-actief de wijken in en de straten op met een kleinigheidje of bloemetje, met een kaartje waar onze contactgegevens op staan. Hiermee willen we buurtbewoners een hart onder de riem steken, maar ook zeker laten weten dat zij er niet alleen voor staan en nog altijd met vragen bij ons kunnen aankloppen.”

Ouderenhub IJsselmonde

“Over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar, ook het aantal 75-plussers neemt toe. De gemeente Rotterdam bereidt zich de komende jaren voor op die dubbele vergrijzing, onder andere door ‘Ouderenhubs’ te creëren. Er is aandacht voor onder andere voldoende geschikte woningen in de buurt, een geclusterde woonvorm, een verpleeghuis met haal- en brengdiensten, ontmoetingsplekken, eerstelijns gezondheidszorg, winkels, dementievriendelijke faciliteiten, openbaar vervoer en al het andere wat nodig is. Zo maken we samen de stad vriendelijker en beter toegankelijk voor deze doelgroep. Ook in IJsselmonde komt zo’n Ouderenhub. Zo wordt er bijvoorbeeld een comfortwoning gerealiseerd, met alle technologische aanpassingen, die thuis wonen makkelijker kunnen maken. Zo’n comfortwoning staat nu al in Rotterdam Overschie waar ik op bezoek ging.”

Ans Rijshouwer, wijkmakelaar
a.rijshouwer@pit010.nl


PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde voor jong en oud. In deze hoedanigheid is PIT 010 betrokken bij het signaleren van geldproblemen en ondersteunen van mensen. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.

> Meer over PIT 010