070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
14-07-2021

Meekijken met Nathalie, Netwerkregisseur Armoede en Schulden

In de rubriek ‘Meekijken met…’ vertellen onze professionals over hun werkzaamheden en over wat hen motiveert. Dit keer kijken we mee met Nathalie Lakin, in juli begonnen als netwerkregisseur Armoede en Schulden bij PIT 010, welzijnsaanbieder in Rotterdam IJsselmonde.

Nathalie woont al jaren in de wijk Beverwaard. Ze merkte in haar wijk op dat steeds meer mensen in de schulden en armoede raakte. Ze had zoiets van: “Hier moet ik iets mee! Ik wist altijd dat ik iets wilde betekenen voor de bewoners in Rotterdam, alleen wist ik toen nog niet wat ik zou kunnen doen.” Drie jaar geleden besloot ze te starten met de deeltijd studie HBO Social Work. “Eén van de beste beslissingen die ik heb genomen in mijn leven nu ik erop terugkijk,” aldus Nathalie.

Op deze manier staat Nathalie niet alleen meer aan de zijlijn, maar onderneemt ze ook actie om armoede in haar wijk te verminderen. Waarmee niet alleen zij, maar ook de mensen in haar wijk vooruit komen.

Nathalie Lakin

De juiste verbinding maken

De dagelijkse beslissingen die ze neemt als regisseur Armoede en Schulden doet ze op basis van persoonlijke ervaringen, van wat ze signaleert in haar wijk en in de Huizen van de Wijk. Zo bracht ze tijdens de eerste netwerkbijeenkomst Armoede en Schulden Stichting Rotterdam Kookt en Dress for Succes met elkaar in gesprek over hoe ze mensen die een lange afstand hebben tot de arbeidsmarkt samen verder kunnen helpen.

menstruatiearmoede

Eén van de meest ontroerende momenten tot nu toe als netwerkregisseur is het moment dat Nathalie in gesprek was met de zorgcoördinator van het Albeda College. De zorgcoördinator gaf aan dat sommige meiden van de school geen toegang hebben tot tampons of maandverband. Nathalie: “Dit soort problemen doen mij wat als mens en geven mij kracht om mij extra in te zetten als regisseur Armoede en Schulden. Dit moet niet normaal worden in een land zoals Nederland!” Vanaf september gaat het Albeda College starten met het project: Menstruatiearmoede.

de weg vinden in subsidieland

Het is Nathalie opgevallen dat kleinere stichtingen zoals: Rode Lint, Stichting Dierenvoedselbanken Rijnmond, Stichting Ik Geef en Kledingbank Beverwaard vaak niet de weg kennen voor het aanvragen van een subsidie of om aanspraak te maken op een fonds. Dit is zonde, want ze bereiken veel mensen in de wijk IJsselmonde. “Voor het voortbestaan van de stichtingen is het echter wel belangrijk dat de financiën op orde blijven,” aldus Nathalie.

Tijdens het interview komt receptioniste Helen, al jaren vrijwilliger bij Huis van de Wijk De Focus, langs om te vertellen dat ze een idee heeft voor leuke activiteiten om te doen tijdens de ‘Koffie-ochtend’. Nathalie springt hier gelijk enthousiast op in en geeft aan graag ook uitgenodigd te worden. Een mooie gelegenheid voor Nathalie om in gesprek te gaan met wijkbewoners.

sociale kaart

Nathalie is druk bezig met het maken van een Sociale Kaart om het eenvoudiger te maken om de leefwereld en de systeemwereld beter op elkaar aan te laten sluiten. Met de Sociale Kaart krijgen mensen een duidelijk inzicht in welke initiatieven/voorzieningen er rond armoede en schulden allemaal zijn.

nathalies wens

Haar wens als netwerkregisseur Armoede en Schulden is om ervoor te zorgen dat grote- en kleine organisaties meer samen gaan werken.


PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde. Neem een kijkje op www.pit010.nl. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.