070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
03-06-2021

Van vrijwilliger naar betaalde baan: Remi

Met vrijwilligerswerk help je een ander, maar… Ook jezelf. Zo kan vrijwilligerswerk een mooi middel zijn om nieuwe talenten te ontdekken, werkervaring op te doen, bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en mensen te ontmoeten. Soms is een vrijwilligersfunctie zelfs een tussenstation op weg (terug) naar betaald werk, zoals bij Remi. Vier jaar geleden wandelde hij bij PIT 010 (onderdeel B&A) binnen met een hulpvraag, daarna meldde hij zich aan als vrijwilliger en inmiddels heeft hij een betaalde baan.

Eind 2017 zag Remi’s leven er behoorlijk anders uit. Privé ging zo’n beetje alles mis, wat mis kon gaan. “Het geluk stond in die tijd niet aan mijn zijde, laten we het daar op houden. Ik leerde PIT 010 kennen via de gemeente Rotterdam, ik had schulden en wilde mezelf aanmelden bij de Kredietbank om van die schulden af te kunnen komen. Bij het formulierenteam en de Financiële Campus kun je ondersteuning krijgen bij het samenstellen van een map waarin je al jouw papieren en documenten op orde kunt krijgen, precies wat ik nodig had. En dus klopte ik aan.”

De volgende stap: vrijwilligerswerk

Een aantal maanden later was het voor Remi tijd om de volgende stap te zetten. “Ik had een vervelende periode achter de rug. Ik zat thuis en moest als het ware mijn weg in de maatschappij weer terug vinden. Toen me werd verteld dat vrijwilligerswerk een fijne manier kon zijn om te re-integreren, dacht ik meteen aan PIT 010. Ik dacht: ‘Zij hebben mij geholpen, op die manier kan ik iets terug doen en iets voor een ander betekenen.’ Ik had nog regelmatig contact met Annet, de vrijwilligersmakelaar, en zo geschiedde.”

Van alle markten thuis

Remi

En het bleek een goede volgende stap, Remi voelde zich thuis in het team van PIT 010 en bleek van alle markten thuis: “Ik begon als assistent van Annet, samen met JP in die tijd. Vrijwilligersvacatures verwerken, intakegesprekken, vrijwilligers aanmelden, roosters samenstellen. Maar later ben ik meer gaan doen: ook als er dingen klaargezet moesten worden voor een bijeenkomst, of als iemand moest bijspringen achter de balie of bar.. Ik vond het allemaal leuk. Het sociale contact in het team, maar ook in het Huis van de Wijk, dat deed me goed. Nuttig bezig zijn, gezien worden, een kletspraatje hier en daar, dat had ik nodig.”

Toen me werd verteld dat vrijwilligerswerk een fijne manier kon zijn om te re-integreren, dacht ik meteen aan PIT 010. Ik dacht: Zij hebben mij geholpen, op die manier kan ik iets terug doen en iets voor een ander betekenen.’

Ook leerzaam

Naast het sociale aspect, was het voor Remi ook een leerzame tijd. “Ik was even uit het werkende leven geweest, dus het vrijwilligerswerk was ook ontzettend leerzaam. Met verschillende mensen omgaan, professioneel communiceren, maar ik heb ook mijn Word- en Excel-skills weer een beetje kunnen upgraden bijvoorbeeld. Het is een laagdrempelige manier van nieuwe ervaringen op doen, op alle gebieden die in het werkende leven belangrijk zijn.”

Van vrijwilligerswerk.. Naar betaalde baan!

Helaas voor ons heeft Remi PIT inmiddels al een tijd geleden verlaten, maar met een bijzonder goede reden: hij is inmiddels aan de slag als back-office medewerker: “Dat klopt, dus die verfriste Word- en Excel-skills kwamen goed van pas, haha. Ik meldde me via het re-integratiebureau eigenlijk bij deze organisatie voor een opleiding, maar ik raakte in gesprek en toen werd me gevraagd of deze functie me wat leek. Het was allemaal een beetje per ongeluk, maar ik dacht vooral ‘Joh, waarom niet, ik ben er nu toch!’ Ik doorliep het sollicitatieproces en een aantal weken later ontving ik het verlossende woord: gefeliciteerd! Ik moest even inkomen, van niet werken naar weer volle bak, maar het bevalt me heel goed.”

Het kost veel moed, energie en kracht om die eerste stap te zetten, maar als je eenmaal die eerste stap gezet hebt, geeft dat zoveel lucht. Elke stap daarna is makkelijker en dat is zoveel waard. Trek aan de bel als dat nodig is!”

Het is vallen en opstaan, maar dúrf om hulp te vragen

Als we vragen waar Remi het meest trots op is, is hij bescheiden en moet hij er even over nadenken. “Maar als ik dan iets moet noemen, dan ben ik er wel trots op dat ik met de juiste hulp van verschillende organisaties en fijne mensen om me heen, toch uit dat diepe dal heb kunnen kruipen. Het was – en is – vallen en opstaan, maar het gaat stapje bij beetje weer de goede kant op. Dat wil ik zeker ook aan anderen meegeven: durf om hulp te vragen. Van op de bank zitten en in je koppie blijven nadenken, gaan de problemen niet weg. Het kost veel moed, energie en kracht om die eerste stap te zetten, maar als je eenmaal die eerste stap gezet hebt, geeft dat zoveel lucht. Elke stap daarna is makkelijker en dat is zoveel waard. Trek aan de bel als dat nodig is!”


PIT 010 voert het welzijnswerk uit in Rotterdam IJsselmonde. Actieve bewoners, talloze vrijwilligers, talentvolle stagiair(e)s en professionals werken hier samen aan een sterker IJsselmonde. Neem een kijkje op www.pit010.nl. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.