070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
30-01-2020

Erik

(Oud)vrijwilliger bij de Financiële Campus PIT 010

Van vrijwilligerswerk naar baan als trajectbegeleider schuldaanpak

Twee jaar geleden stapte Erik per toeval bij PIT 010 (onderdeel van B&A ) binnen, hij meldde zich meteen aan als vrijwilliger bij de Financiële Campus. Inmiddels werkt hij alweer bijna een half jaar als trajectbegeleider bij de gemeente Rotterdam zélf, waar hij zijn steentje bijdraagt aan de nieuwe schuldaanpak van de stad.

Een gesprek met Erik

Je dóet er toe

We spreken Erik in Huis van de Wijk Grote Hagen, zaal 1. In datzelfde kantoortje werkte hij een tijd als vrijwilliger: “Haha ja, hier heb ik bijna twee jaar gewerkt inderdaad, van oktober 2017 tot afgelopen augustus.” Hij vertelt enthousiast verder: “Ik zeg altijd bewust gewerkt. Je krijgt er niet voor betaald, dus ja: het is vrijwilligerswerk. Maar de mensen die met hun zorgen voor je neus staan, maken je verantwoordelijkheidsgevoel direct heel groot. Ik zie dat als iets heel positiefs, je betekent iets voor hen, je doet er toe en je kunt iemand écht vooruit helpen.”

Dit is iets voor mij!

Erik met het vrijwilligersteam van de Financiële Campus

Erik ontdekte deze vrijwilligersbaan min of meer per ongeluk: “Ik was mijn baan bij het UWV kwijtgeraakt. Dat is op zichzelf al niet leuk, maar je bent ook de jongste niet meer hè. Ik wilde gewoon iets blijven doen. Ik woon hier vlakbij, dus tijdens een wandeling door de wijk ontdekte ik het Huis van de Wijk. Daar hingen – en hangen nog steeds trouwens – de vrijwilligersvacatures aan het raam. De vrijwilligersvacature voor de Financiële Campus en het Formulierenteam trok direct mijn aandacht: dat zou wel eens iets voor mij kunnen zijn.”

Verschil maken, dát maakt het zo mooi

Ans Rijshouwer, inmiddels wijkmakelaar maar toen nog vrijwilligersmakelaar bij PIT 010, nodigde Erik uit voor een kennismaking en liet hem niet meer gaan. “Ans gaf me direct zoveel vertrouwen en enthousiasme, toen dacht ik: ja, dit ga ik doen. Ik heb hier zoveel gezien, zoveel geleerd. Mensen geholpen bij lastige post en ingewikkelde aanvragen, mensen begeleid naar de Kredietbank. De voldoening die je krijgt als iemand verdrietig en zonder hoop binnen heeft durven stappen, maar met wat meer licht aan het einde van de tunnel en rust in het hoofd weer naar buiten gaat. Daadwerkelijk verschil maken, dat is wat vrijwilligerswerk zo mooi maakt.”

Taboe op schulden

“Het is zo belangrijk dat mensen zelf aan de bel durven trekken, wanneer er problemen met geldzaken zijn of dreigen te ontstaan. Dat is natuurlijk ontzettend moeilijk, er rust een taboe op. Maar het begint soms al op jonge leeftijd, ik zie jongens en meiden van 18 die al beginnende geldproblemen hebben. Dat gaat dan vaak nog ‘maar’ om een paar duizend euro, maar als je dat op jonge leeftijd al recht kunt breien, kun je de rest van je leven gewoon vrij en zonder schulden verder. Ik vind het belangrijk om dat op een menselijke manier te doen. Echt te luisteren, sámen doelen te stellen en een plan te maken. Daar draag ik met heel mijn hart graag mijn steentje aan bij.”

Trajectbegeleider bij de gemeente Rotterdam

Inmiddels heeft Erik het team van de Financiële Campus ingeruild voor een team bij de gemeente Rotterdam, sinds augustus werkt hij als trajectbegeleider. “De gemeente is een pilot gestart om schuldenproblematiek in de stad op een andere manier aan te pakken, menselijker en doelgerichter. Mijn functie is daar een onderdeel van. Mijn werk lijkt best een beetje op wat ik hier deed, maar nu krijg ik er voor betaald.”

Daadwerkelijk verschil maken, dat is wat vrijwilligerswerk zo mooi maakt.
Erik / Oud-vrijwilliger Financiële Campus PIT 010

> Meer over PIT 010

PIT 010 is de welzijnsaanbieder in Rotterdam IJsselmonde. We staan voor het welzijn voor en door bewoners, met ondersteuning van professionals. PIT 010 wordt uitgevoerd door B&A.