070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
20-04-2021

Comfortwoning laat Rotterdammers kennismaken met e-Health

Sinds half maart heeft ook het Rotterdamse gebied IJsselmonde haar eigen Comfortwoning, een modelwoning waar bezoekers kunnen kennismaken met technologische eHealth-oplossingen die het mogelijk maken om langer zelfstandig thuis te wonen. Volgens verantwoordelijk wethouder Sven de Langen is de modelwoning hard nodig. “De samenleving verandert, we worden met zijn allen steeds ouder. Over vijftien jaar is één op de vijf Rotterdammers ouder dan 65, innovatie in de zorg is daarom van groot belang. Ouderen kunnen daardoor langer prettig en verantwoord thuis wonen, maar ze kunnen ook gezonder oud worden.”

Rotterdam: een stad waar je prettig oud kunt worden

De gemeente Rotterdam vindt dat haar bewoners oud moeten kunnen worden in de eigen wijk, de eigen omgeving, dichtbij hun sociale contacten. De stad werkt daarom aan ‘seniorvriendelijke’ wijken, ouderenhubs: wijken waar ouderen prettig kunnen wonen, actief kunnen blijven meedoen en passende zorg en ondersteuning dichtbij kunnen krijgen als dat nodig is. Waar nodig en mogelijk worden woningen, woonzorgconcepten en andere voorzieningen, diensten of activiteiten aangepast of toegevoegd. Zo is en blijft Rotterdam een stad waar je prettig oud kunt worden.

“Rotterdammers willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen als ze ouder worden. Daar kunnen ze soms een beetje hulp bij gebruiken, met mooie, slimme snufjes die thuis wonen makkelijker maken.”

In IJsselmonde wonen bijna 6.000 75-plussers zelfstandig, bij uitstek een passende locatie voor een nieuwe Comfortwoning. Wethouder (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen & Sport) Sven de Langen: “Rotterdammers willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen als ze ouder worden. Daar kunnen ze soms een beetje hulp bij gebruiken, met mooie, slimme snufjes die thuis wonen makkelijker maken. In de Comfortwoning in IJsselmonde kun je dat soort innovatieve producten nu uitproberen.”

Deze Comfortwoning is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Woonbron, Bureau Zorginnovatie, Stichting Aafje en welzijnsaanbieder PIT 010 (onderdeel van B&A).

Makkelijker en veilig thuis wonen

Oscar Papa, directeur-bestuurder van PIT 010, over de Comfortwoning: “Het is een huiselijk ingerichte modelwoning, waar bezoekers kennismaken met handige hulpmiddelen die thuis wonen makkelijker, comfortabeler en veiliger maken. De eigen thuisomgeving aanpassen met deze slimme eHealth-producten, is een mooie manier om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Voorbeelden hiervan zijn een slim bedlampje voor ’s nachts, een klok die helpt herinneren aan medicijninname of apparaten die beeldbellen met familieleden of de huisarts makkelijker maken.”

Nuttig & handig

Vanwege de geldende coronamaatregelen was een feestelijke opening niet mogelijk, in plaats daarvan bezocht eregast mevrouw Vervat de Comfortwoning als allereerste. Mevrouw Vervat, 90 lentes jong, woonde tot voor kort nog zelfstandig in IJsselmonde. Nadat zij zelf verhuisde naar een Aafje-locatie, doneerde zij haar meubels aan de Comfortwoning: “Het is wel een gek gezicht hoor, mijn eigen spulletjes zo weer bij elkaar. Als ik niet beter zou weten, zou ik hier bijna zelf wel weer willen wonen!” Natuurlijk vragen we mevrouw Vervat ook wat ze van de eHealth-producten in de Comfortwoning vindt: “Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat dit soort snufjes handig zijn, wanneer dat nodig is. Zo’n tablet, Memory Lane heet ‘ie geloof ik, die ken ik van een vriendin. Daarmee krijgt ze herinneringen om medicijnen te nemen, maar ze kan ook videobellen met haar dochter. Haar dochter kan ook op afstand afspraken in de agenda zetten, of foto’s sturen van de kleinkinderen. Dat dat allemaal kan, is toch prachtig?”

Fotograaf: Boudewijn Bollmann

Bekijken én thuis testen

Naast het bekijken van de producten, kunnen bezoekers de snufjes ook zelf testen. Peter Ploegsma, bestuurder van Aafje: “In de Comfortwoning leiden vrijwillige ambassadeurs – studenten van het Albeda College en buurtbewoners uit de wijk – bezoekers rond. Ze weten alles over deze producten en verzorgen trainingen om het gebruik er van uit te leggen. Het is ook mogelijk om producten te lenen, om thuis uit te proberen. Zo kunnen geïnteresseerden rustig bekijken hoe het product werkt, hoe en waar het verkrijgbaar is en wat de kosten zijn.” De Comfortwoning bevindt zich in het ‘centrum’ van IJsselmonde op Grote Hagen 19, vlakbij Winkelcentrum Keizerswaard, Huis van de Wijk Grote Hagen en Aafje-locatie Meerweide, zie ook IJsselmonde – Comfortwoning voor informatie om een afspraak te maken.

Wil je meer weten over de Comfortwoning en eHealth? Stel je vraag aan:

Oscar Papa / directeur/bestuurder