070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
22-02-2024

Dennis zet zich in als vrijwilliger in zijn buurt: “Ik vind het heel leuk om contact te hebben met mijn buurtgenoten.”Dennis is een vast gezicht in het Huis van de Wijk op het Waterlandplein. In dit Amsterdamse buurthuis komen bewoners bij elkaar voor allerlei activiteiten die ze vaak zelf organiseren. Na functies op de bloemenveiling en in een restaurant bevalt Dennis’ werk als vrijwilliger in het Huis van de Wijk – een initiatief van Civic Amsterdam –  hem heel goed: “Ik hou ervan om een praatje te maken en dat kan hier volop.”

Al 45 jaar een bekend gezicht in de wijk
Niet alleen in het Huis van de Wijk is Dennis een bekend gezicht, dat is hij ook in de buurt. Hij woont er namelijk al 45 jaar. “Ik vind het heel erg leuk om contact te hebben met mijn buurtgenoten. En ik ben heel spontaan, heb respect voor iedereen en ik hou ervan om met mensen om te gaan. Dit vrijwilligerswerk past dus heel goed bij me”, vertelt Dennis.

Dennis, vrijwilliger bij Civic Amsterdam, een project van B&A

Persoonlijke verhalen maken het mooi 
En dat is precies waar Dennis het meest van geniet: contact. Hij legt uit: “De ontmoetingen met mensen vind ik heel speciaal. Dat mensen zich openstellen en zomaar iets van hun leven met je delen. Soms voel ik me een soort vertrouwenspersoon. Ik krijg namelijk best vaak persoonlijke verhalen te horen. Ook geniet ik van het contact met studenten die actief zijn in de buurt. Zo mooi dat de jongere generatie zich inzet voor de buurt.”

Samen eten doet het altijd goed
Het Huis van de Wijk wordt deels door vrijwilligers bemand. Van bezoekers welkom heten tot koken en van de weggeeftafel verzorgen tot voor de planten zorgen. Iedere vrijwilliger heeft een eigen taak. Voor Dennis draait zijn vrijwilligerswerk om de inwendige mens. “Ik sta achter de bar bij het Huis van de Wijk en ik praat met mensen die naar het buurthuis komen. Iedere woensdag maak ik verse soep voor de buurt en één keer per maand maak ik een buurtmaaltijd. Samen eten doet het altijd goed. Tijdens het eten leg je makkelijk contact.”

Aandacht voor bewoners en eenzame ouderen
Dennis zou anderen zeker aanraden om ook vrijwilligerswerk bij het Huis van de Wijk te doen. Hij vertelt: “Laatst was er een man van 77 hier. Ik heb hem uitgelegd wat hij allemaal kan doen en hij zei dat hij terug zou komen. Nu is hij ook vrijwilliger. Mooi hè? Het is goed om met elkaar aandacht te geven aan bewoners en eenzame ouderen. Ik vind het belangrijk om dit met veel respect te doen en klaar te staan voor mensen die het moeilijk hebben.”