070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
06-02-2024

In gesprek met Anouk Euser, participatiemedewerker bij Civic Amsterdam, een project van B&A

In de rubriek ‘In gesprek met…’ spreken we onze professionals om je een goed beeld te geven van wat hen beweegt, waar ze enthousiast van worden en wat werken bij B&A voor hen betekent. Dit keer kijken we mee met Anouk Euser, participatiemedewerker bij Civic Amsterdam.

De gesprekken met bewoners zijn een bijzonder deel van mijn werk.
Anouk werkt sinds september 2023 bij B&A. Een functie in het sociaal domein was een logische stap na haar studie culturele antropologie en community-werk. Bouwen aan sterke wijken past bij Anouk, vooral vanwege het contact met de bewoners.  Anouk vertelt: “Mijn werk gaat om het luisteren naar bewoners. Als zij me aanspreken, dan probeer ik altijd in gesprek te gaan en daar echt de tijd voor te nemen. Hierdoor loopt mijn dag soms anders dan ik gepland had, maar dat maakt het juist interessant. De gesprekken met bewoners zijn een bijzonder deel van mijn werk, omdat ze hun levensverhaal met me delen. Ook vind ik het leuk dat het werk dynamisch is; ik ben altijd in beweging en in de buurt bezig. De afwisseling geeft me veel energie en ook het team is super. Ik werk met hele open mensen. Met elkaar willen we de buurt verbeteren.”

Geen dag is hetzelfde.
De afwisseling in Anouks werk blijkt wel als ze een gemiddelde dag omschrijft. Van intakegesprekken tot buurthuizen bezoeken, het komt allemaal terug. “Geen dag is hetzelfde. Alleen op donderdag heb ik een regelmatige dag. Dan start ik op de postsorteergroep bij Buurtteam Karspeldreef. Ik blijf daar dan voor intakegesprekken met nieuwe vrijwilligers. Op andere dagen bezoek ik buurthuizen voor gesprekken, plan ik activiteiten, ondersteun ik collega’s bij hun activiteiten, bezoek ik organisaties in de wijk of ga ik mee met vrijwilligers naar hun vrijwilligerswerk.”

Anouk Euser, Participatiemedewerker bij Civic Amsterdam, een project van B&A

Goed luisteren is het belangrijkste in mijn werk.
Hoe Anouks dag er ook uitziet, participatie door bewoners in de wijk staat voorop. “Ik leg op verjaardagen altijd uit dat ik buurtwerk doe. Dit betekent dat ik samen met mensen uit de wijk bouw aan een sterke community. Door ze in verbinding te brengen met allerlei initiatieven vinden ze zelf makkelijker de weg naar hulp als dat nodig is. Ik probeer goed te luisteren naar de bewoners. Dat vind ik het belangrijkste in mijn werk. Mensen zeggen namelijk niet altijd gelijk wat ze bedoelen. Goed luisteren betekent ook de juiste houding hebben, zodat mensen zich gehoord voelen. Als dat goed zit komen ze vaker bij ons en weten we nog beter welke behoeftes er in de wijk zijn.”

Werken in Zuidoost is enorm verrijkend.
Civic Amsterdam is actief in Amsterdam Noord, Oost en Zuidoost. Die laatste wijk is de vaste stek van Anouk. Ze vertelt hierover: “Ik vind Zuidoost met haar diversiteit aan culturen echt super. Er gaat een wereld voor mij open; de tradities, uitspraken, symbolen en  taal geven mij een ander perspectief op de wereld. Werken in Zuidoost is enorm verrijkend voor me en het heeft mijn empathie vergroot. Ik hoor verhalen van mensen in de buurt die ik anders nooit zou horen. Ik heb hierdoor meer begrip gekregen voor mensen uit  verschillende lagen van de samenleving. Ik zou anderen dit werk dan ook aanraden. Het is zo mooi om te zien hoeveel bewoners voor hun wijk kunnen en willen betekenen. Ze hebben dat zetje nodig om het waar te maken.”

Nu zijn we familie, want familie helpt elkaar.
Zo’n zetje had één van de bewoners die Anouk zich nog goed kan herinneren ook nodig. Een prachtig voorbeeld van hoe een bewoner uiteindelijk zelf tot hulp is. Anouk vertelt: Op de postsorteergroep was een mevrouw die net gehoord dat ze van het energienet afgesloten zou worden. Ze had daar enorme stress door. Ik heb haar toen aan iemand van het buurtteam verbonden voor hulp. De week daarna kwam ze nog een keer. Dit keer met een koffer vol post. We hebben het samen helemaal doorgespit en opgeruimd. Ze was dolgelukkig en omhelsde me. Nu waren we familie vertelde ze me, want familie helpt elkaar. De week daarna kwam ze weer, dit keer om zelf anderen te helpen.”