070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
11-03-2024

Noshaba leidt een praatgroep: “Ik had het vooraf niet verwacht, maar er is saamhorigheid ontstaan.”

“Ik zag mijzelf nooit als groepsleider. Maar wat blijkt? Ik ben er eigenlijk best goed in,” lacht Noshaba. Ze is vrijwilliger bij het Huis van de Wijk in Amsterdam Noord, een initiatief van Civic Amsterdam. Noshaba leidt de hechte praatgroep ‘(her)Ken jezelf’ voor vrouwen uit de wijk. Het doel van de groep is om de vrouwen bewust naar hun eigen leven te laten kijken.

Bijdragen aan de maatschappij
“Ik wilde heel graag iets doen voor de maatschappij vanuit mijn geloofsovertuiging. Via een participatiemedewerker van Civic hoorde ik dat ik als vrijwilliger zelf initiatieven mocht opzetten. Dat heb ik toen natuurlijk gelijk gedaan. Echt super dat Civic de ruimte bood in het Huis van de Wijk. Zo konden we iets moois opzetten voor de buurt. En het past ook nog eens bij mijn passie.”

Noshaba, vrijwilligster bij Civic Amsterdam, een project van B&A

Geen automatische piloot
Met ‘(her)Ken jezelf’ wil ik bereiken dat de vrouwen zichzelf leren kennen en bewuste keuzes maken. Dat ze niet op de automatische piloot leven. De praatgroep gaat over bewust worden van wie je bent, van persoonlijke keuzes en van je karakter. We kijken naar hoe je jezelf ziet als persoon, wat je doelen zijn en hoeveel je met je doelen bezig bent. De groep is heel gevarieerd. Dat maakt het ook heel leuk. Het onderlinge vertrouwen is groot. Dat hebben we ook afgesproken toen ik met deze groep begon. Iedereen moet open kunnen praten en zich veilig voelen.”

Onverwachte saamhorigheid
“Het was de bedoeling dat de groep tien keer bij elkaar zou komen. Dat zit er nu op, maar de groep komt nog steeds iedere maand bij elkaar. Ze ondernemen ook dingen met elkaar in de wijk. Zo mooi! Ik had het vooraf niet verwacht, maar er is echt saamhorigheid ontstaan. Missie geslaagd dus.”

Kleine dingen leren waarderen
“Het succes van de eerste groep smaakte naar meer. Inmiddels is er een tweede groep gestart. Met hen gaan we ook weer tien bijeenkomsten bij elkaar komen. Ik hoop met hetzelfde resultaat als de eerste groep natuurlijk. Toch ben ik al tevreden als er maar een iemand is die nadenkt over iets heel kleins. Als iemand leert om de kleine dingen in het leven te waarderen ben ik blij. Voor mij is het project pas afgerond als er geen animo meer is vanuit de wijk, maar voorlopig gaan we gewoon verder.”