070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
08-04-2024

Ontmoet Ruth en Roosmarie, participatiemedewerkers bij Civic Amsterdam, een project van B&A.

In de rubriek ‘Ontmoet…’ spreken we onze professionals om je een goed beeld te geven van wat hen beweegt, waar ze enthousiast van worden en wat werken bij B&A voor hen betekent. Dit keer kijken we mee met Ruth Hooiveld en Roosmarie Stavenuiter, participatiemedewerkers bij Civic Amsterdam.

Ruth is participatiewerker bij de Archipel. Roosmarie bij de Huisjes. Wij spraken hen over hun werk en plannen voor deze Civic locaties.

Voor het voorjaar staan er mooie, nieuwe activiteiten op de planning.

Ruth: “ Als ik de Archipel zou moeten omschrijven in vijf woorden, kies ik voor: Licht, open, warm, gezellig en centraal.”

“We zijn maandag tot en met vrijdag de hele dag open voor koffie, thee en een praatje. Verder is het programma nog in opbouw want we zijn pas net gestart. De dingen die we doen zijn nu al heel divers; op maandag is er een LHBTQIA+ inloop, op dinsdag kun je aansluiten bij de naaicursus, op donderdag kun je een bakje soep eten en op vrijdag taallessen volgen van Cybersoek. Ook zijn er verschillende bewonersgroepen die gebruik maken van de ruimtes, zoals stichting Dembati, Gavilia, MOC en Sukher, met allemaal hun eigen achterban en doelgroep.” vertelt Ruth.

“Voor het voorjaar staan er mooie, nieuwe activiteiten op de planning; we zijn bezig met een internet- en taal café, een kookworkshop voor kinderen, jongerenactiviteiten, een kunsttentoonstelling en nog veel meer! En we organiseren activiteiten voor de wijk: op 8 maart vierden we Internationale Vrouwendag, Iftars gedurende ramadan, een vrijheidsmaaltijd op 5 mei en nog veel meer.” 

Roosmarie Stavenuiter en Ruth Hooiveld, Participatiemedewerkers bij Civic Amsterdam, een project van B&A

De Huisjes moeten een functie krijgen waar de buurt wat aan heeft

Roosmarie: “De Huisjes zijn letterlijk twee huisjes van elk 14m2 die middenin de Indische Buurt staan. Ze maken onderdeel uit van de Van der Pek-blokken die begin 1900 gerealiseerd zijn. Omdat ze middenin de buurt staan, is het des te belangrijker er een functie aan te geven waar de buurt plezier van heeft.”

“Civic beheert pas sinds kort deze twee huisjes. De eerstkomende maanden zal ik vooral vullen met het ophalen van ideeën van de bewoners. Het rechter huisje wordt nu ingericht zodat we daar buurtbewoners kunnen ontvangen en met hen kunnen sparren over hun ideeën. Om al reuring te creëren, willen we in het linker huisje zo snel mogelijk activiteiten organiseren. Wij denken bijvoorbeeld aan een foto expositie, live muziek, spoken word en een LEGO festijn.”

Input van de bewoners is het belangrijkst.

Ruth: “Input van de bewoners is in ons werk superbelangrijk, misschien wel het belangrijkst. Wij hebben altijd ruimte voor goede ideeën, en uiteraard voor vrijwilligers.”

Roosmarijn: “Binnenlopen mag altijd, soms raken mensen daardoor meteen geïnspireerd. Dat is heel mooi om te zien. We kijken dan samen verder wat we kunnen realiseren.”