070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
10-10-2023

In gesprek met José Reis, Ervaringsdeskundige bij Buurtteam Zuidoost

In de rubriek ‘In gesprek met…’ spreken we onze professionals om je een goed beeld te geven van wat hen beweegt, waar ze enthousiast van worden en wat werken bij B&A voor hen betekent. Dit keer kijken we mee met José Reis, Ervaringsdeskundige bij Buurtteam Zuidoost, een project van B&A.

In mijn werk is álles leuk

“Ik vind eigenlijk alles leuk aan mijn werk.” José lacht breeduit. “Ja, misschien vind je dat gek, maar het is echt waar. Het zijn de mensen, dat ik met mensen werk, dat vind ik misschien nog wel het allerleukste.”

”Mijn werkdagen zijn echt elke keer anders, ik weet nooit van tevoren hoe mijn dag gaat lopen. Bijvoorbeeld: In de ochtend heb ik inloopspreekuur, in de middag heb ik een afspraak staan, of een huisbezoek. Het kan variëren. Zelfs als ik een afspraak heb, kan door een oproep, of iemand die komt binnenlopen, dat plotseling toch nog veranderen. Daar moet je flexibel voor zijn, en je moet het leuk vinden steeds met andere dingen bezig te zijn. En ik vind dat echt heel leuk!”

“Wanneer mensen aan mij vragen wat ik doe, en ik zeg dat ik ervaringsdeskundige ben, zie ik ze soms naar me kijken met een blik van: ‘Dat klinkt leuk, maar ik heb geen idee wat het is. Is niet iedereen ervaringsdeskundig? Binnen zijn eigen ervaringen? Wat maakt iemand dan deskundig? En wat doe je dan de hele dag?’ En ik snap die vragen wel. Ik wist ook niet wat voor werk een ervaringsdeskundige doet, tot ik er zelf een werd.”

Ervaringsdeskundigen begrijpen veel, zonder uitleg

Portret van José Reis, ervaringsdeskundige bij Buurtteam Zuidoost een project van B&A
José Reis Ervaringsdeskundige Buurtteam

“Ik denk dat de beste uitleg is dat ik zelf een periode heb gekend waarin het slecht met me ging, ik was verslaafd en de wereld was in mijn ogen niet mooi. Maar ik ben er uit gekomen, ik weet hoe moeilijk het is om dat te doen, en ik weet hoe waardevol het is om iemand naast je te hebben die de situatie begrijpt, die met je kan praten en je goede tips kan geven. Dat wil ik voor de bewoners met wie ik werk doen. Ze laten weten dat ze niet alleen zijn, dat er een uitweg is, en dat verandering mogelijk is.”

“Als ik dan een definitie zou moeten geven, zeg ik: Ik ondersteun mensen die het moeilijk hebben op hun weg naar herstel. Door te luisteren, ze aan te moedigen en door gewoon praktische tips te geven. En omdat ze weten dat ik hetzelfde heb meegemaakt, is het voor hen vaak makkelijker om met mij te bespreken waar ze tegenaan lopen. Ervaringsdeskundigen begrijpen veel, zonder uitleg”

“Natuurlijk ben je niet zomaar ineens ervaringsdeskundige. Niemand zegt: ‘Oh jij bent ex-verslaafde, mooi ga maar andere mensen helpen. Er is een opleiding. Die heb ik, dankzij het Buurtteam kunnen volgen. En ik kon ook meteen binnen het Buurtteam aan de slag.”

“Ik werk altijd met iemand samen, wanneer mijn collega’s zien dat er sprake is van multi-problematiek, en er is behoefte aan iemand die naast de praktische kant van probleemaanpak mensen helpt met de emotionele kant, weten ze mij te vinden. Soms gebeurt het ook dat ik de eerste ben met wie een bewoner praat. Dan haal ik uiteindelijk de collega er bij die hen kan verder helpen.”

Geen leven, maar overleven

“Toen ik nog maar net  aan het werk was bij Buurtteam Zuidoost, werd een collega van ons plotseling ziek, en om te zorgen dat de afspraak niet verzet hoefde te worden, werd mij gevraagd of ik de intake met een Amsterdammer wilde doen. Dat wilde ik uiteraard graag!”

“De dame die tegenover me kwam te zitten was radeloos, ze bleek al jaren dakloos, met 2 kinderen. Ze maakte schoon bij verschillende adressen en sliep dan met haar kinderen op het adres waar ze ’s ochtends ging schoonmaken. Zo zorgde ze voor een soort van onderdak voor haarzelf en haar kinderen. Dit deed ze al 8 jaar. Ze vertelde dat ze er zo moe van was om zo te moeten leven, ze zag het echt niet meer zitten. Ik realiseerde me dat dit geen leven was, maar overleven.”

“Daar zat ik dan, nog maar net begonnen met dit werk, en nu al een grote uitdaging. Dit was duidelijk een crisissituatie. Met behulp van mijn collega van Multiproblemen heb ik een screening van mevrouw gedaan, en haar verteld dat we er alles aan zouden doen om haar situatie te veranderen. We hebben en plan van aanpak aan haar voorgesteld,  en zijn aan de slag gegaan.”

“Op dat moment  barstte de vrouw in tranen uit, zonder dat we nog iets hadden gedaan. We hadden alleen uitgelegd wat we gingen doen om haar te helpen. We zagen haar gezicht van verdriet naar blijheid veranderen, en ik zag weer de hoop in haar blik. En zo’n moment, dát is wat mijn werk mooi maakt, en daarvoor doe ik dit. Het maak mij blij om mensen te kunnen helpen. Ik wil dat ze weten dat dingen beter gaan, wanneer je om hulp durft te vragen.”

Ik wil de mensen hoop geven

“De bewoners die ik spreek, ik wil ze hoop geven. Ik weet namelijk dat er hoop is. En ik weet ook welke momenten moeilijk zijn. Zo organiseerde ik tijdens de feestdagen een bijeenkomst voor herstellende verslaafden die anders alleen thuis hadden gezeten. Dat eenzame, dat is je risico als verslaafde, dan kan drinken of drugs nemen ineens tóch aantrekkelijk lijken. Door voor deze mensen een gezellige avond te organiseren, waar ook ruimte was voor de serieuze gevoelens, wilde ik ze mee te geven dat ze niet alleen zijn, dat we samen strijden, en vooral dat we begrijpen waar ze mee worstelen. Het werd nog écht gezellig ook!” Lacht José

“Werken bij Buurtteam Zuidoost vind ik fijn. Ik heb leuke collega’s en we werken allemaal samen voor en met de Amsterdammer. Het enige dat ik mis is nóg meer ervaringsdeskundigen in het team. Ik denk dat wanneer we met meer zouden zijn, we de Amsterdammers nóg beter zouden kunnen helpen, en dat we ook van elkaar zouden kunnen leren.”