070 30 29 500 info@bagroep.nl
hero image
16-06-2020

'GEWOON DOEN':
B&A OP VOLLE KRACHT

Ook B&A paste en past nog steeds haar werkwijzen aan in deze bijzondere tijd. Het coronavirus levert beperkingen op, maar het maakt ook creatief. Bewoners en opdrachtgevers waar wij voor werken, kunnen gewoon rekenen op onze inzet, ook al gaat het soms ‘een beetje anders’. Ook de advies- en onderzoeksopdrachten gaan gewoon door, zij het soms in gewijzigde vorm. Vanuit huis, via (video)bellen of op veilige (!) wijze vanaf locatie met verschillende nieuwe initiatieven: B&A op volle kracht!

Wil je deze updates blijven volgen? Volg B&A Groep dan op LinkedIn, waar we onze #baopvollekracht #gewoondoen-berichten plaatsen.

CIVIC AMSTERDAM BLIJFT BEREIKBAAR VOOR BEWONERS

Ook bij Civic Amsterdam, maatschappelijk dienstverlener in Amsterdam en onderdeel van B&A, is het een paar weken geleden behoorlijk schakelen. ‘Gewoon doen’ klinkt eenvoudig, dat is het natuurlijk vaak niet. Het is flink aanpassen en het is niet altijd makkelijk om bewoners op afstand net zo goed te ondersteunen als normaal gesproken. Het lúkt gelukkig best aardig, dankzij de positieve, flexibele en daadkrachtige instelling van onze collega’s. Ook dat is op volle (aangepaste) kracht, zoals bijvoorbeeld Alicia en Letitia op 1,5 meter afstand in de Flevopoort! (3 april 2020)

sociale hulpdienst ouderen in rotterdam ijsselmonde

Het coronavirus levert veel beperkingen op, een ingewikkelde kwestie die we sámen aan moeten pakken. In Rotterdam sloegen de Gemeente Rotterdam, vervoerder Trevvel en de lokale welzijnsaanbieders (Win010, waaronder PIT 010, onderdeel van B&A) daarom de handen ineen door een ‘Sociale Hulpdienst Corona’ in het leven te roepen. Gezamenlijk pakken zij zo de hulpvragen van kwetsbare, oudere Rotterdammers op. Van een boodschappendienst voor ouderen die de deur niet uit kunnen of durven, tot een belteam dat klaar staat als luisterend oor voor degenen die daar behoefte aan hebben. (6 april 2020)

DIGITAAL OVERLEG TEAM ‘VROEG EROPAF’ IN AMSTERDAM ZUIDOOST

Asmaa Ahmiane is teamleider ‘Vroeg Eropaf’ bij MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen. Samen met haar team ‘VEOA’ start ze iedere werkdag met een overleg, zij het nu ‘een beetje anders’: digitaal overleggen tijdens videocall.

“Ook nu we op afstand van elkaar werken, is het goed om regelmatig dingen met elkaar af te stemmen. Natuurlijk, het is aanpassen, maar we doen ons best om buurtbewoners zo goed als we kunnen te blijven helpen. Tijdens het videobellen bespreken we kort de belangrijkste onderwerpen en mogelijke knelpunten van die dag. Enne, het videobellen is ook goed voor de teamspirit, want het is altijd een gezellige start van de dag!” (8 april 2020)

JONGERENCOACH OP AFSTAND, BIJ FUTURO

Ali Bouchtoubi is een van de jongerencoaches van Futuro (onderdeel B&A), in Rotterdam. Ali: “Natuurlijk, we passen onze werkwijze aan. Daar waar ik jongeren soms letterlijk bij de hand nam, is het nu vooral hulp bieden via WhatsApp videobellen. Ik vind het belangrijk dat ik regelmatig contact houd, zo voorkom ik dat problemen nog groter worden. En ik kan snel inspringen op een probleem dat zich plotseling voordoet: een schuld die net gemaakt is of het inkomen dat opeens wegvalt. Ik merk dat jongeren het regelmatige contact prettig vinden. Ze weten: als er iets is, kan ik dat gelijk kwijt aan mijn jongerencoach. Mijn telefoon staat altijd aan, want het komt ook wel eens voor dat een jongere dringend hulp nodig heeft en ‘s avonds appt of belt. Dan zeg ik niet: bel morgen maar terug.” (10 april 2020)

SAMEN VOOR ZUID, SAMEN STERK TEGEN CORONA

Naast de gemeentelijk opgezette ‘sociale hulpdienst corona’, ondersteunen de Rotterdamse welzijnspartijen (Win010) ook de actie ‘Samen voor Zuid’. Gezinnen en huishoudens in Rotterdam-Zuid die het door de coronacrisis extra lastig hebben, ontvangen een extra steuntje in de rug in de vorm van een boodschappenpakket.

In de afgelopen weken werden ruim 800 pakketten bezorgd, mede mogelijk gemaakt door Unilever, Wmo-vervoerder Trevvel, lokale supermarkten en natuurlijk de inzet van vrijwilligers en collega’s. (15 april 2020)

Meer lezen? Kijk op de website van PIT 010 (onderdeel van B&A): ‘Samen voor Zuid, samen sterk tegen corona’.

WMO BEGELEIDING OP AFSTAND

Nu verschillende activiteiten van Wmo-begeleider Susan Pelskamp niet doorgaan, bezorgt zij bij bezoekers en cliënten ‘Verveel-me-nietjes’. Susan: “Het zijn pakketten met daarin een soort week-programma, met creatieve opdrachten, een beweegmoment, hersengymnastiek en puzzels bijvoorbeeld. Tijdens het rondbrengen, merk ik dat de mensen graag een praatje willen maken. Op veilige afstand van elkaar doe ik dat, zodat we elkaar toch kort echt zien en spreken.” (17 april 2020)

Meer lezen? In deze ‘Dag van..’ vertelt Susan over haar werk als Wmo-begeleider in deze bijzondere periode.

JONGEREN SERVICE PUNT AMSTERDAM WEST GEEFT TIPS VOOR THUIS

Ook de medewerkers van het Jongeren Service Punt West werken vanuit huis, maar dat betekent niet dat zij jongeren niet meer op weg helpen! Contact met jongeren verloopt door regelmatig te appen & videobellen, met een nieuwe chatfunctie op de website zijn zij online nóg beter bereikbaar en vacatures voor bijbanen worden nog steeds fanatiek gedeeld. Én: in filmpjes worden allerlei tips gedeeld, zoals Jamie en Zilan die in dit filmpje tips delen om ook thuis goed (aan school) te kunnen werken. (20 april 2020)

TAALVRIJWILLIGER GEEFT DIGITAAL TAALLES

De huidige situatie levert beperkingen op, zeker. Maar het brengt ook creativiteit. Dankzij taalvrijwilliger Aafke van Civic Amsterdam, wordt taalles nu digitaal aangeboden: “Ik wilde graag iets aan blijven bieden aan de groep deelnemers. Veel van hen hebben geen of een heel klein netwerk hier in Nederland. Fijn om dan samen met Civic op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van taalles. Samen kwamen we uit op de online optie die ik nu gebruik.” (24 april 2020)

Lees meer in het interview met taalvrijwilliger Aafke en deelnemer Michal op de site van Civic Amsterdam: ‘Aafke en Michal over de taallessen die online doorgaan’

BLIJF WEG, BLIJF THUIS, BLIJF OSSO

Underground drillgroep 34, bijgestaan door Gideon Everduim, maakte de video ‘Quarantaine’ voor jongeren in Amsterdam Zuidoost en heel Nederland, samen met MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen. De boodschap van het nummer? “Blijf thuis, blijf weg, blijf osso!”

Gideon over de samenwerking: “Het nummer is voornamelijk bedoeld voor jongeren die moeilijk bereikt worden door de boodschap over de RIVM-richtlijnen, maar zal jongeren door heel Nederland aanspreken.” (29 april 2020)

– Bekijk ‘Quarantaine’ via de website van MaDiZo: ‘Coronaboodschap van Bijlmerjeugd: blijf thuis, blijf weg, blijf osso
– En lees het artikel over de video in het Parool: ‘Drillrappers roepen in clip jongeren uit Zuidoost op: ‘Blijf osso’

‘OPEN LUCHT’ HUISBEZOEK IN ZEIST

In sociaal werk, is de menselijke ontmoeting soms écht nodig. Cilia, van het Sociaal Team in Zeist, vertelt: “Met thuiswerken en beeldbellen komen we een heel eind, maar het praat toch stukken makkelijker als we de non-verbale communicatie erbij hebben, dan pik je andere signalen op. Wanneer het echt niet anders kan, doe ik daarom wel eens een ‘open lucht’-huisbezoek. Uiteraard op gepaste afstand en met alle maatregelen in acht genomen. Zo was dit een driegesprek met mijn collega Jasmin en een cliënt, de cliënt natuurlijk niet op de foto.” (1 mei 2020)

JONGEREN SERVICE PUNT IN ROTTERDAM DELFSHAVEN

Het Jongeren Service Punt (JSP) in Rotterdam Delfshaven helpt jongeren bij het oplossen van problemen met huisvesting, schulden of het vinden van een (bij)baan of passend onderwijs. Jongeren vinden het lastig een weg te vinden binnen de bestaande hulpverlening, in ‘coronatijd’ is onze bereikbaarheid daarom nog belangrijker.

Medewerker Ivando vertelt: “Het JSP is laagdrempelig, jongeren zijn zonder afspraak welkom. Jongeren komen graag bij ons: ze weten dat ze bij ons niet steeds doorverwezen worden. We bieden een luisterend oor, sluiten aan bij hun leefwereld en helpen ze op een informele manier. Dat geeft vertrouwen. Een 9-tot-5-mentaliteit werkt niet. Wat wel werkt is buiten de kaders denken, zo maak ik regelmatig gebruik van mijn eigen netwerk. Op deze manier help ik jongeren bij het vinden van een baan, stage of huisvesting. In de afgelopen 7 maanden hebben we 60 jongeren kunnen helpen, daar ben ik trots op!” (4 mei 2020)

WMO BEGELEIDING OP AFSTAND: DRIVE-IN HUISBEZOEK

Het advies was ook de afgelopen periode: werk zoveel mogelijk thuis en áls je naar buiten gaat, bewaar dan de bekende 1,5 meter afstand. Dat geldt óók voor onze Wmo-begeleiders, die normaal gesproken regelmatig afspraken op locatie of aan huis hebben.

Judith (Wmo-begeleider in Amsterdam Zuidoost) vertelt: “Natuurlijk werk ik zoveel mogelijk vanuit mijn ‘thuiskantoortje’ en doen we het contact zo goed als mogelijk telefonisch. Maar ook onder deze niet-ideale omstandigheden zijn we een klankbord en raadgever voor onze cliënten, ze staan er ook nu niet alleen voor. Laatst deed ik daarom een soort ‘drive in’-huisbezoek: een gesprek vanuit de auto en op veilige afstand. Even wennen, even anders, maar… Ik wil blijven doen wat nodig is!” (6 mei 2020)

ACTIEF EN GEZOND IN HARDINXVELD-GIESSENDAM

Door het hele land zijn veel bijzondere initiatieven gestart, óók door partnerorganisaties en buurtbewoners. Sámen maken we er zo goed als mogelijk het beste van.

In Hardinxveld-Giessendam is StuwKR8 (onderdeel van B&A) de uitvoerder van de Maatschappelijke Agenda. Samen met ‘MAG’-partners – inwoners, verenigingen, vrijwilligers- en professionele maatschappelijke organisaties – wordt gewerkt aan een sterkere (lokale) samenleving.

Gerard Nieuwe Weme, projectleider van StuwKR8: “‘Actief & gezond’ is één van de thema’s waar we aan werken, met onder andere als doel inwoners actief in beweging krijgen. En daar wordt ook nu ‘gewoon’ aan gewerkt. Zo geeft buurtsportcoach Maarten Hendrickx van MAG-partner Servanda, Stichting Welzijn Hardinxveld-Giessendam al een aantal weken ‘balkon beweeglessen’. Nu de lessen binnen voor een langere periode niet door kunnen gaan.. Volgen de bewoners de lessen vanaf het balkon!” (8 mei 2020)

– Foto door Ricardo Post
– Lees ook het artikel van het AD: ‘Bewoners Hardinxvelds seniorencomplex bewegen op hun balkon’

HIER KUNNEN AMERSFOORTERS TERECHT TEN TIJDE VAN CORONA

De informatie en maatregelen rondom het coronavirus veranderen vaak. In Amersfoort merkten ze dat veel ouderen met een migratieachtergrond zorgen hebben over corona, maar niet zo goed weten waar ze hulp kunnen krijgen of vragen kunnen stellen.

Daarom heeft Indebuurt033 samen met de gemeente Amersfoort een kort informatiefilmpje gemaakt in verschillende talen, zodat ook deze mensen weten dat zij met zorgen, vragen of voor informatie terecht kunnen bij de Informatiewinkel van Indebuurt033. (13 mei 2020)

– Bekijk hier het filmpje: ‘Waar kun je hulp krijgen in tijden van corona?’

SAMEN NOORD, OOK OP ‘OUTREACHEND’ TIJDENS CORONA

In Amsterdam werken verschillende partners samen aan een ‘outreachende’ werkwijze, onder de noemer ‘Samen Noord’. Rosa Duijvendak: “Dat gaat ook nu gewoon door! Voor gezinnen in relatief kleine woningen, wordt de druk steeds hoger. We willen hen laten weten dat we voor hen klaar staan, ook nu, of misschien wel júist nu. Samen met medewerkers van Stichting SPIN, Dock en Civic Amsterdam gingen we daarom de wijken om te flyeren over mogelijke activiteiten, deelden we speelkaarten uit en gingen we (coronaproof op afstand!) het gesprek aan met bewoners.” (15 mei 2020)

MEER MENSEN MET FINANCIËLE PROBLEMEN DOOR CORONA

Door de coronacrisis komen steeds meer mensen in de financiële problemen, door het verliezen van hun baan bijvoorbeeld. Niemand hoeft die problemen alleen op te lossen, maar teveel mensen kennen de weg naar hulpverlening niet, of durven niet om die hulp te vragen.

Afgelopen zaterdag maakte AT5 een reportage over de aanpak van de Gemeente Amsterdam, voor huurders met betalingsachterstand. Hierin was cliënte Stephanie zo moedig om haar verhaal te doen en werd Asmaa Ahmiane (Teamleider Vroeg Eropaf MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen) over de aanpak geïnterviewd. Hun boodschap is duidelijk: “We zíjn er om hulp te bieden. Schroom alsjeblieft niet en benader de maatschappelijk dienstverlener in jouw buurt. We zijn er niet voor niets!” (18 mei 2020)

– Bekijk het item van AT5 via Hulp voor huurders met geldproblemen: ‘Veel meer mensen nu in problematische situatie’

WIJ ZIJN #SAMENOOST

Een clip en een rap over Amsterdam Oost, ondanks de rare periode is Amsterdam Oost sterk. We zijn er voor elkaar, Civic Amsterdam is trots om hier onderdeel van uit maken.

Redouane (Framer Framed & Alle Kleuren Oost) vertelt enthousiast over de rap en clip: “Het was alsof alles plots samen kwam. Het klopte. Rachid (Plein Games & Prospect Entertainment) en ik gingen aan de slag met het thema verbinding en ‘anders verhouden’ in plaats van ‘afstand houden’. Het refrein en het concept, wat hier bij paste, was er al. Het was een kwestie van tekst aanvullen door jonge rappers uit de buurt en de beat laten componeren door een producer uit ons netwerk. De clip is ook heel bijzonder, want deze is in z’n geheel afgelopen zondag opgenomen. Geweldig dat zo veel mensen op hun vrije zondag hier aan mee hebben gewerkt!” (20 mei 2020)

– Bekijk de video via de website van Civic Amsterdam: ‘Wij zijn #Samenoost’

ONLINE SOLLICITATIETIPS: EEN BAAN SCOREN DOE JE ZO!

De coronaperiode zorgt helaas dat veel mensen hun baan verliezen, jongeren werden hierin tot nu toe het hardst geraakt. Volgens het CBS kwamen maar liefst 100.000 jongeren zonder werk te zitten.

Jongeren Service Punt West ondersteunt jongeren onder andere bij het zoeken naar school, stage én werk. In deze periode gebeurt dat helaas nog niet ‘live’ op kantoor, maar ze delen bijvoorbeeld sollicitatietips door middel van filmpjes en videobellen. Hoe maak je een goed cv, maar ook: hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek? (22 mei 2020)

[Bron banenverlies door corona: Recordaantal mensen verliest werk door lockdown, jongeren hardst geraakt]

EEN HART ONDER DE RIEM, EEN STEUNTJE IN DE RUG

In het Rotterdamse IJsselmonde gingen wijkpartners afgelopen week de straat op, om buurtbewoners een hart onder de riem te steken en te laten weten waar zij kunnen aankloppen voor hulp. Met een vrolijk plantje en een flyer vol informatie in de hand, gingen zij het gesprek aan: informatie delen, een praatje maken, hulpbehoeftes peilen en een steuntje in de rug bieden waar nodig.

Natasja van Elewout, manager PIT 010: “Het zijn rare tijden, de dienstverlening wordt op een andere manier uitgevoerd dan normaal gesproken. We moeten als hulporganisaties blijven zorgen dat mensen de weg naar hulp kennen, zodat we hen zo snel en goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen. En samen bereik je het meest, dus samenwerkingen als deze met onze collega’s van wijkorganisaties, dat is belangrijk en mooi.” (25 mei 2020)

– Lees meer over deze wijkactie op de website van PIT 010: Wijkorganisaties de wijk in: ‘We zijn er voor alle buurtbewoners, ook nu!’

BUURTWERK IN AMERSFOORT: VANUIT HUIS ÓF OP AFSTAND

Langzaamaan versoepelen de maatregelen en krijgen we weer iets meer ruimte. Naast het advies ‘werk zoveel mogelijk thuis’, kunnen we wanneer het nodig is ons werk ook buiten voortzetten. Op de veilige 1,5 meter afstand natuurlijk.

Zo ook Hilde Breunissen, buurtnetwerker bij Indebuurt033 in Amersfoort: “Natuurlijk kan ik als sociaal werker veel vanuit huis werken, dat lukt ook. Maar de wijk heeft soms meer nodig dan dat. Want hoe kan ik signalen oppikken via Zoom? Of met Microsoft Teams kwetsbare ouderen zonder computer wijzen op de burenhulpdienst? Dus ik ga voorzichtig de wijk weer in, uiteraard áltijd met gepaste afstand tot iedereen die ik tegenkom. Met de wijkwethouder en gebiedsmanager langs bij de flats, bij de scholen kijken hoe het allemaal gaat en we zagen bij het Voedselbos met eigen ogen, hoe de lente zich niks aantrekt van de lockdown. Ik doe dat natuurlijk wel, maar ik wil blijven doen wat nodig is.” (27 mei 2020)

FOCUSSSEN OP WAT WÉL KAN

Eén van de redenen waarom we nog steeds zoveel mogelijk thuis werken, is om het openbaar vervoer voorlopig nog te ontzien. Jaap Wakker, Wmo begeleider in Amsterdam Oost, heeft een andere manier gevonden om zónder OV, toch voorzichtig op bezoek te kunnen bij zijn cliënten.

Jaap: “Naast het zoveel mogelijk veilig thuis werken haal ik ook weer veel voldoening uit het échte contact met cliënten. Het spreekt voor zich dat ik geen onnodige huisbezoeken doe, maar als het wel moet, ga ik er op af. Natuurlijk zijn we nog altijd waakzaam, maar ik haal veel energie uit positief denken en focussen op wat wél kan. Dankzij mijn nieuwe elektrische vouwfiets kan ik het OV mijden en kan ik snel bij cliënten komen die bezoek hard nodig hebben. Uiteraard onder strenge voorwaarden: het liefst in de buitenlucht, op de veilige 1,5 meter afstand en waar nodig met mondkapje.” (29 mei 2020)

PRESENTATIE RAPPORT REKENKAMERONDERZOEK VANUIT DE HUISKAMER

Naast de lokale uitvoeringsorganisaties, werken ook de adviseurs nog altijd voornamelijk vanuit huis. Op afstand en online wordt ‘gewoon’ gewerkt aan vernieuwende aanpakken, probleemanalyses en rekenkameronderzoeken. Dat betekent ook: rapporten presenteren aan gemeentes, vanuit de huiskamer.

Demet Akpinar, adviseur bij B&A: “Tot twee keer toe werd een presentatie verplaatst door corona, maar drie keer bleek scheepsrecht. Vorige week presenteerden we de resultaten van een rekenkameronderzoek naar het subsidie-instrument aan de gemeenteraad, ambtenaren en wethouder. Vanuit de huiskamer, via videobellen!

Normaal gesproken is het al vrij spannend om een rapport met resultaten, conclusies en aanbevelingen te presenteren, dat blijkt online niet anders. Wat als de verbinding verbreekt? Wat als de techniek niet helemaal meewerkt? Ook inhoudelijk is een online presentatie anders: de interactie is anders, je mist veel non-verbale communicatie. Dat is even schakelen.

Maar: het is gelukt, gelukkig bleken alle partijen de aangepaste samenwerking positief ervaren te hebben. Nagenoeg alle aanbevelingen werden overgenomen en zijn vrijwel direct vertaald in nieuw beleid en verordeningen.” (3 juni 2020)

AFSTUDEREN OP AFSTAND

Iedereen past zich aan, ook voor scholieren en studenten ziet de wereld er behoorlijk anders uit. Evi Oomens volgt een master Sociologie en startte in februari – voor corona – haar afstudeerproject bij Futuro. “Ik onderzoek hoe het Jongeren Service Punt zich nog beter in kan zetten voor jongeren, waar liggen kansen? Natuurlijk ziet ook mijn onderzoek er sinds maart anders uit. Het vergt wat aanpassingsvermogen, maar afstuderen kan gewoon gelukkig vanaf de bank thuis!

Begeleiding krijg ik vooral telefonisch en in plaats van face-to-face interviewen om input te verzamelen, doe ik dat nu online via videobellen. De letterlijk grotere afstand met de geïnterviewden is best jammer, je mist toch de non-verbale communicatie. Maar mensen werken nog altijd graag mee en gelukkig kan het allemaal wel ‘gewoon’ op deze manier, ik lig nog steeds op schema. Na afloop kan ik zo hopelijk nog steeds een aantal waardevolle aanbevelingen doen, zodat het JSP haar dienstverlening nog beter kan uitvoeren!” (5 juni 2020)

THUISWERKEN 2.0

Toen iedereen ergens halverwege maart vanuit huis moest werken, wisten we nog niet hoe lang dat zou duren. Inmiddels zijn we al bijna drie maanden verder. Er kan gelukkig steeds meer, maar waar mogelijk werken we nog altijd vanuit huis.

Mariska Wessels, consulent en maatschappelijk werker Sociaal Team Zeist, bedacht een creatieve oplossing: “Als maatschappelijk werker is thuiswerken niet altijd mogelijk. Maar telefoongesprekken voeren en registraties verwerken: dat gaat natuurlijk prima vanuit huis. In deze periode merkte ik een sterke behoefte te hebben aan verandering, ik wilde meer buiten zijn. Maar hoe combineer je (thuis)werken met buiten zijn?

Met het geluk van een eigen camperbusje gelukkig heel makkelijk! Met het busje ging ik vorige week een paar dagen op pad: naar buiten, het bos in. Het was voor mij inspirerend om op een camping te werken. Wandelend in het bos tussen de vogels cliënten bellen. En vanaf mijn bijzondere ‘kantoor’ in alle rust registraties afhandelen. Een aanrader!” (10 juni 2020)

INSPRINGEN WAAR NODIG IS: MAALTIJDEN VOOR OUDEREN

In ons dagelijkse werk in de wijken, worden we enorm ondersteund door vrijwilligers en actieve bewoners. Corona veranderde ook hier veel: kwetsbare bewoners moesten thuisblijven, maar ook veel locaties sloten hun deuren om verspreiding van het virus te voorkomen.

Toch levert het ook mooie verhalen op. Vrijwilligers die júist nu hun steentje willen bijdragen, juist nu een ander willen helpen. Nieuwe vrijwilligers melden zich aan, zoals bij Civic Amsterdam bijvoorbeeld. Renee, Abdur Nasim, Nabila en Latifa koken elke maandag en vrijdag verse maaltijden voor ouderen die dat zelf niet meer kunnen.

Renee: “Ik werkte in de reclame industrie. Door de coronacrisis werd mijn contract helaas niet verlengd. Het is moeilijk om in deze tijd werk te vinden in die branche. Ik heb mij toen ingeschreven om vrijwilligerswerk te doen. Ik vind het fijn om te kunnen inspringen waar het echt nodig is. Ik voel mij hier echt nuttig. Het is leuk om mensen te ontmoeten die je anders waarschijnlijk niet had ontmoet. Hierdoor ontstaan er veel leuke gesprekken! Dit is ook heel leerzaam.” (12 juni 2020)

– Bekijk het volledige artikel over Renee, Abdur Nasim, Nabila en Latifa: ‘Renee, Abdur Nasim, Nabila en Latifa, kookvrijwilligers’

JONGEREN SERVICE PUNT AMSTERDAM WEST GEEFT TRAININGEN ONLINE

Normaal gesproken geeft het Jongeren Service Punt West trainingen aan klassen vol studenten: hoe vind je een goede stage, of hoe werkt solliciteren nou precies? Die trainingen kunnen helaas even niet doorgaan, althans: niet live op locatie dan.

Onlíne gaat het JSP namelijk gewoon door. Zilan: “Vorige week gaven Laila en ik een live sessie aan studenten van het ROC van Amsterdam, het was een training over het zoeken en vinden van een passende stage, voor studenten van de opleiding Social Work. In het begin waren de online live sessies best even wennen, het is toch spannend. Maar inmiddels loopt alles goed en is het een succes.” (15 juni 2020)

MEDEWERKERS MADIZO TREKKEN DE WIJKEN IN: ‘WE ZIJN ER, NOG STEEDS!’

Sinds de maatregelen versoepelden, kunnen onze lokale organisaties gelukkig ook weer voorzichtig het menselijke contact oppakken. Eindelijk weer naar de mensen toe! In contact blijven met de buurt en bewoners is júist nu zo van belang.

Ook hulpverleners van MaDi Amsterdam Zuidoost en Diemen gingen in de afgelopen weken weer de straat op en de wijken in, langs formele partijen en buurtbewoners van informele organisaties. Met buurtbewoners gingen zij het gesprek aan om informatie te delen, om een praatje te maken en om te laten weten dat zij er voor hen zijn. Ook, of misschien zelfs juist in deze ongewone tijden. Natuurlijk, overal met nog steeds de juiste maatregelen en op gepaste afstand! (17 juni 2020)

eindelijk op pad in Hardinxveld giessendam

Eind februari startte Gerard Nieuw Weme als projectleider bij StuwKR8 (onderdeel van B&A), StuwKR8 is in Hardinxveld Giessendam de uitvoerder van de Maatschappelijke Agenda. Gerard werkt daarbij samen met ‘MAG’-partners – inwoners, verenigingen, vrijwilligers- en professionele maatschappelijke organisaties – aan een sterkere (lokale) samenleving.

Gerard: “Eind februari nam ik het stokje over van mijn voorganger Leny. Een gekke periode natuurlijk, want niet lang daarna brak deze coronaperiode aan. Op afstand betrokken organisaties en buurtbewoners leren kennen, is niet altijd even makkelijk. Het was mooi om te zien welke initiatieven ontstonden in een rare tijd als deze. Maar ik was toch ook blij dat ik afgelopen week eindelijk voor het eerst op pad kon in Boven Hardinxveld, samen met buurtnetwerker Yannick van Servanda. Kennismaken met buurtbewoners, het gesprek aan gaan over waar behoefte aan is. Zoals de ontmoeting met buurtbewoner Arco, die met een kleine MAG-bijdrage graag een buurtbarbecue zou willen organiseren. Fijn dat dit soort ontmoetingen beetje bij beetje weer mogelijk zijn.” (19 juni 2020)

HUISBEZOEKEN 75+ HERVAT: OP 1,5 METER-BEZOEK

De gemeente Rotterdam en welzijnsorganisatie PIT 010 (onderdeel van B&A) vinden het belangrijk dat het goed gaat met de ouderen in de stad, daarom worden sinds 2015 huisbezoeken voor 75-plussers georganiseerd. Door corona werden deze bezoeken vanzelfsprekend tijdelijk stopgezet, maar sinds twee weken bezoeken we oudere IJsselmondenaren weer. Op aangepaste wijze natuurlijk: een korter bezoek op de veilige 1,5 meter afstand. 

Benyounes, coördinator van deze huisbezoeken bij PIT 010: “We deden en doen ons best om zo goed als mogelijk contact te houden via de telefoon en de briefkaart bijvoorbeeld, maar het persoonlijke contact met de mensen is zo belangrijk. Het is fijn dat we weer voorzichtig bij de mensen langs kunnen. Op aangepaste wijze bezoeken we ouderen in IJsselmonde: onze collega’s blijven op veilige 1,5 meter afstand, de gesprekken vinden plaats aan de voordeur en duren de bezoeken korter dan gewoon.”

Wil je deze updates blijven volgen? Volg B&A Groep dan op LinkedIn, waar we onze #baopvollekracht #gewoondoen-berichten plaatsen.